Gemeente Roermond

Roermond, 9 september 2002

Bewonersonderzoek afvalinzameling: De burger aan zet!

"Uw mening en ideeën over afval zijn voor ons belangrijk".

Wat vinden de inwoners van Roermond goed en minder goed aan de afvalinzameling? Dat wil de gemeente graag weten. Aanstaande maandag 16 september start de gemeente Roermond daarom met een bewonersonderzoek. Eén op de vier adressen in Roermond krijgt die dag een vragenlijst in de brievenbus.

"De burger aan zet!" is een onderzoek naar mogelijkheden voor verbetering van de gescheiden afvalinzameling en de voorlichting daarover", aldus milieuwethouder Gerard IJff. "Het huishoudelijk afval in Roermond wordt best goed gescheiden, maar het kan altijd beter. Door het onderzoek hopen we een goed beeld te krijgen van zaken die voor de inwoners van Roermond belangrijk zijn bij het scheiden van het afval. Ook horen we graag de eventuele belemmeringen en wat er volgens de inwoners kan worden verbeterd. Bij het onderzoek is extern adviseur BECO Groep BV ingeschakeld. Wij maken van de ervaring en deskundigheid van dit bureau gebruik om het onderzoek professioneel en onafhankelijk uit te voeren. Voor de uitvoering van dit onderzoek heeft de gemeente subsidie ontvangen van de minister van Volksgezondheid, Ruimtelijke Ordening en Milieu."
Naast gescheiden afvalinzameling wordt de burger gevraagd mee te denken over
- de verschillende vormen van - tariefdifferentiatie. Daarnaast worden nog vragen gesteld over het inzamelmiddel voor gft- en restafval. De gemeente wil hiermee achterhalen of de inwoners van Roermond tevreden zijn over het huidige inzamelmiddel of juist niet.

Telefonische enquête, straatinterviews en bewonerssessies De inwoners die maandag geen schriftelijke enquête op de deurmat vinden, kunnen op een andere manier meewerken aan het onderzoek. In september en oktober wordt een telefonische enquête uitgevoerd. Zo'n 100 interviews zullen dan worden afgenomen. Daarnaast worden in oktober (waarschijnlijk tijdens de herfstvakantie) ongeveer 75 straatinterviews gehouden. In november vindt een aantal bewonersbijeenkomsten plaats. In groepen van circa 20 personen zal van gedachte worden gewisseld over een verbetering van de gescheiden afvalinzameling. De inwoners die deel willen nemen aan één van de bewonersbijeenkomsten kunnen zich aanmelden door de bon uit de Afval-uitgave van de Stadskrant in te vullen en op te sturen naar het adres dat erop vermeld staat. Deze Stadskrant wordt één dezer dagen huis-aan-huis verspreid in de hele gemeente.

Resultaten eind december bekend
Het is de bedoeling om het bewonersonderzoek eind december af te ronden en de conclusies te presenteren. De inwoners worden tussentijds op de hoogte gehouden via onder andere de 'RoerMond-pagina'.