Gemeente Weert

11-09-2002

Cultuur Doe Dag 2002 in Weert

In de binnenstad van Weert zal het op maandag 16 en dinsdag 17 september 2002 druk zijn. Voor de bovenbouwleerlingen HAVO en VWO van de Philips van Horne Scholengemeenschap en het Bisschoppelijk College wordt voor de tweede keer een Cultuur Doe Dag georganiseerd. Dit is een onderdeel van het vak CKV (Cultureel Kunstzinnige Vorming) dat sinds kort een verplicht examenvak is op de middelbare scholen.

Voor dit examenvak moeten de leerlingen, naast de studie van kunst & cultuur en het maken van werkstukken, ook culturele activiteiten ondernemen waarvan ze verslag moeten doen in hun eigen kunstdossier. Om deze opdrachten te kunnen uitvoeren moeten de leerlingen natuurlijk weten waar ze hiervoor allemaal terecht kunnen in Weert. Daarom wil de gemeente in het kader van het CKV1-onderwijs een betere bekendheid van de culturele instanties in Weert tot stand brengen. Het is de bedoeling dit te realiseren door deze Cultuur Doe Dag, waar leerlingen informatie kunnen krijgen over de verschillende mogelijkheden en activiteiten die bij de culturele instanties aanwezig zijn.

Culturele instellingen
Ruim 425 jongeren volgen, verdeeld over de twee dagen, in 16 verschillende groepjes een programma langs de culturele instanties, waaronder het Munttheater, het Kunstcollege, de Streekmuziekschool, de Openbare Bibliotheek, het Gemeentemuseum Jacob van Horne en de Tiendschuur, het Gemeentearchief en Gotcha Cinema. De activiteiten waaraan de leerlingen deel kunnen nemen zijn workshops van 40 tot 90 minuten waaronder een workshop in het Jacob van Horne museum, een rondleiding in het Gemeentearchief, workshops plastische vormgeving, fotografie en video maken in het Kunstcollege, Streetdance, Afrikaanse dans en percussie in de Streekmuziekschool, een bezoek aan de Beiaard, een lezing van Hans Sahar in de Openbare Bibliotheek, een rondleiding door het Munttheater en de Bioscoop. Aan het eind van de dag komen alle leerlingen samen in het Munttheater, waar Leon van de Zanden (Cabaretier) een slotvoorstelling geeft. Voor de instellingen is dit natuurlijk een geschikte manier om nieuwe bezoekers te werven voor de toekomst!

VMBO
Op 23 en 24 september wordt er ook voor het VMBO een Cultuur Doe Dag georganiseerd, waaraan leerlingen deelnemen van Het Kwadrant, AOC Nederweert, Philips van Horne en Bisschoppelijk College.