STICHTING HOUT EN MEUBEL

Vmbo scholen werken aan behoud jongeren voor meubelindustrie

Woerden, 16 september 2002

Vmbo-scholen werken aan behoud jonge vakmensen voor meubelindustrie

Negen vmbo-scholen zijn dit schooljaar gestart met een twee jaar durend project om Fijne houtbewerking weer op de onderwijskaart te krijgen. Met dit project wil Stichting Hout & Meubel kenniscentrum beroepsonderwijs bedrijfsleven (SH&M) aantonen dat voldoende leerlingen belangstelling hebben voor deze richting. SH&M en de branche hebben goede hoop dat de differentiatie Fijne houtbewerking weer landelijk kan worden aangeboden. Hiermee kan een drastische daling van de instroom van jonge mensen naar de meubelopleidingen in het mbo worden voorkomen.

Bij de start van het nieuwe vmbo in 1999 verdwenen de vakken Meubelmaken en Interieurbetimmeringen, ofwel Fijne houtbewerking, uit het examenprogramma. De vakken worden alleen nog aangeboden als een extra en niet verplicht onderdeel. Alleen de leerlingen die zo'n 'verrijkingsvak'volgen naast het reguliere traject, kunnen doorstromen naar een meubelmakeropleiding in het mbo. De algemene verwachting is echter dat weinig leerlingen aan het verrijkingsvak toe zullen komen, terwijl er in de branche en bij leerlingen behoefte is aan deze kennis.

Op elke pilotschool volgt een groep leerlingen de opleiding Meubelmaken en interieurbouw vmbo, zoals ook de officiële titel van het werkboek en naslagwerk luidt. Het project is voorbereid door SH&M, het vmbo en de meubelbranche en heeft de goedkeuring van het Ministerie van OC&W. In dit project ondersteunt de SH&M de scholen met leermiddelen, ontwikkelen van toetsen en examens en het regelen van stages. De opgedane ervaring wordt vervolgens in de opleiding verwerkt, waarna in augustus 2004 de evaluatie volgt. Na instemming van het ministerie van OC&W krijgen uiteindelijk alle vmbo scholen de mogelijkheid Fijne houtbewerking op te nemen in de opleiding. Gedurende het project zorgt SH&M er voor dat ook de niet-deelnemende scholen van de voortgang en de resultaten kennis kunnen nemen. Zo kunnen zij zich voorbereiden op het nieuwe programma.
Voor informatie kunnen geïnteresseerden ook rechtstreeks contact opnemen met Nelini Walop, projectleider bij SH&M, telefoon
0348-420132.

Einde bericht

Noot voor de redactie/