Ministerie van Buitenlandse Zaken


---

16 september 2002
Dit is een gezamenlijk persbericht van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen en het Ministerie van Buitenlandse Zaken. NEDERLAND STEUNT CULTURELE SECTOR IN TJECHIË
De staatssecretarissen Van Leeuwen (Cultuur) en Nicolaï (Europese Zaken) stellen apparatuur en technische expertise beschikbaar aan Tsjechië. De overstromingen in augustus 2002 hebben veel schade toegebracht aan de culturele sector in Tsjechië. Tsjechië heeft Nederland met name om hulp gevraagd bij het behoud van het cultureel erfgoed, in het bijzonder op het gebied van archieven.
Voor het herstel van cultureel erfgoed in Tsjechië hebben beide staatssecretarissen, die gezamenlijk verantwoordelijk zijn voor het Internationaal Cultuur Beleid (ICB), 55.000 euro beschikbaar gesteld. Het geld is afkomstig uit de HGIS-cultuurmiddelen die bedoeld zijn om impulsen te geven aan de culturele samenwerking. Dit bedrag komt bovenop de 45.000 euro die eerder door Van Leeuwen is toegezegd.
Met de door Nederland beschikbare apparatuur en kennis kan op adequate wijze aangetast archiefmateriaal worden geconserveerd en vervolgens gerestaureerd. De apparatuur is in eerste instantie bedoeld voor het Nationaal Technisch Museum en het Nationaal Muziekinstrumentenmuseum, maar kan ook elders worden ingezet. Van Nederlandse zijde wordt de hulpactie gecoördineerd door het Nationaal Archief, in nauwe samenwerking met de Nederlandse Ambassade in Praag.
Van Leeuwen en Nicolaï willen binnenkort Tsjechië bezoeken om te bekijken of Nederland eventueel verdere hulp kan verlenen bij de renovatie en restauratie van cultureel erfgoed.
Op 28 september bezoekt Van Leeuwen Praag om samen met zijn Tsjechische counterpart Minister Dostál te onderzoeken welke hulp aan de culturele sector verder nog mogelijk is.

===