BURSON-MARSTELLER

Nederlandse buyout investeringen groeien met 170%

Private Equity investeringen in 2001 wereldwijd gehalveerd. Nederlandse Buy Out investeringen verdubbeld.

In 2001 zijn de totale wereldwijde private equity investeringen gehalveerd tot 103 miljard Euro ten opzichte van 204 miljard Euro in het jaar 2000. Dit blijkt uit het jaarlijkse onderzoeksrapport Global Private Equity van 3i, een toonaangevende internationale venture capitalist en PricewaterhouseCoopers, s werelds grootste professionele dienstverlener dat dit jaar voor de derde keer is gehouden. Ondanks deze sterke daling is 2001 echter toch nog het op twee na beste investeringsjaar ooit.

In Nederland is de totale waarde aan buyouts op basis van private equity investeringen meer dan verdubbeld van 1,95 miljard Euro in 2000 naar 5,28 miljard Euro in 2001. Opvallend is dat het aantal deals is afgenomen van 32 in 2000 naar 20 in 2001 . Het gemiddelde bedrag dat met een deal is gemoeid is dus fors toegenomen van 60 miljoen Euro in 2000 naar 260 miljoen Euro in 2001.

Clement Cordier, Managing Director voor 3i Benelux: De Nederlandse private equity markt is goed ontwikkeld en doet volgens belangrijke Europese spelers alleen onder voor die in het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk. Ondanks de omstandigheden waarin de markt zich nu bevindt, biedt deze nog steeds zeer aantrekkelijke kansen voor investeerders, zowel nationaal als internationaal. In het verleden is gebleken dat juist onder moeilijke omstandigheden aantrekkelijke investeringsmogelijkheden ontstaan en dat dan veelal de beste deals worden gesloten.

Uit het rapport blijkt dat de investeringen in West Europa met 33% zijn afgenomen, in lijn met de verslechterde economische omstandigheden. De verwachting voor 2002 is dat het investeringsniveau van 2001 gehandhaafd blijft, mits de economische omstandigheden niet verder verslechteren. Voor Nederland daarentegen is de verwachting van spelers in de markt dat de investeringen voor 2002 zullen toenemen.

Elizabeth Schaefer, Private Equity Partner bij PricewaterhouseCoopers: Ondanks de daling in investeringen, verwachten we een opleving in investeringsactiviteiten, zowel in Nederland als op het Europese continent. De markt voor public-to-private is in Nederland nog onderontwikkeld, maar in de afgelopen maanden merken we een toenemende belangstelling van internationale en nationale participatiemaatsschappijen voor deze markt. De economische teruggang, die zijn weerslag heeft op de markt voor strategische fusies en acquisities, zal leiden tot een toename van bedrijfsreorganisaties. Voor Nederland verwachten we dan ook een verdere toename van Management Buy Outs. Zowel in aantal als in omvang van de deals.

Alle verschillende investeringen zijn getroffen door de economische teruggang. De verhouding tussen het aandeel buyouts en het aandeel vroegtijdige investeringen ten opzichte van het geheel aan investeringen, is iets verschoven. In 2001 was er namelijk een lichte stijging van het aandeel buyout investeringen, terwijl het aandeel vroegtijdige investeringen iets kleiner werd.

Ook in Nederland is er een aanzienlijke daling in de verschaffing van durf capital. Start-up investeringen in Nederland daalden van 305 miljoen Euro in 1999 naar 72 miljoen Euro in 2001. De daling wordt vrijwel volledig veroorzaakt door de instorting van de internet-hype. Daar staat tegenover dat er een lichte toename is in Seed Capital. Dit nam toe van 9 miljoen Euro in 1999 tot 11 miljoen Euro in 2001.

Het Global Private Equity 2001 rapport geeft een uniek overzicht over de wereldwijde investeringen in 2001. Voor elk van de zes regio s Noord Amerika, West Europa, Asia Pacific, Midden Oosten en Afrika, Midden en Zuid Amerika en Midden en Oost Europa biedt het rapport een gedetailleerd beeld over de investeringsactiviteiten en trends.

In het rapport wordt ingegaan op de vraag of de daling van de Private Equity markt een korte termijn verstoring is in een lange termijn groeiproces, of dat er sprake is van een structurele herschikking van de Private Equity markt. De conclusie in het rapport is dat er wellicht nog wel een verdere verslechtering te verwachten valt, maar dat inversteringen in private equity op termijn een beter rendement zullen behalen dan investeringen in genoteerde aandelen.

Einde

Informatie over 3i

3i verschaft kapitaal, kennis en contacten voor de opzet en ontwikkeling van bedrijven over de hele wereld. 3i investeert in een breed scala van start-ups tot management buy-outs en management buy-ins, gericht op kansrijke ondernemingen met groeipotentieel en een sterk management.

3i investeert op drie continenten in bedrijven, via plaatselijke investeringsteams in Europa, Azië en de Verenigde Staten. Tot nu toe heeft 3i meer dan 23,1 miljard Euro geïnvesteerd (inclusief mede-investeringsfondsen). In de twaalf maanden voorafgaand aan 31 maart 2002 werd gemiddeld 6,5 miljoen Euro per werkdag geïnvesteerd (inclusief mede-investeringsfondsen).

Voor meer informatie kunt u de website van 3i bezoeken op http://www.3i.com of contact opnemen met: Julie Bakker, Burson-Marsteller, 070 362 4861

Informatie over PricewaterhouseCoopers

PricewaterhouseCoopers (www.pwcglobal.com) is s werelds grootste professionele dienstverlener. Op basis van de kennis en vakkundigheid van meer dan 150.000 mensen in ca 150 landen, helpt PricewaterhouseCoopers klanten om, in een wereld waarin internet een grote rol speelt, bedrijfsproblemen te kunnen oplossen en beter in staat te zijn om kapitaal op te bouwen, met risico s om te gaan en resultaten te verbeteren. De naam PricewaterhouseCoopers heeft betrekking op alle bedrijven die deel uitmaken van de wereldwijde PricewaterhouseCoopers-organisatie. Neem voor meer informatie contact op met: Meint Waterlander, meint.waterlander@nl.pwcglobal.com, 020 568 5952

Unilever NV

16 sep 02 12:17