Provincie Limburg

Advies Commissie m.e.r. over Startnotitie Grensmaas

In totaal zijn 108 inspraakreacties ontvangen

Er hebben 108 mensen en organisaties gereageerd op de Startnotitie m.e.r. Grensmaas die dit voorjaar is gepubliceerd. Officieel kon tot en met 22 juli 2002 op de Startnotitie worden ingesproken, maar Provinciale Staten hebben besloten dat alle reacties tot 1 september 2002 door Gedeputeerde Staten moeten worden meegewogen. In navolging hierop heeft de Commissie voor de milieueffectrapportage (m.e.r.) ook alle inspraakreacties bij haar advies over de richtlijnen betrokken. Op basis van de Startnotitie en de inspraak heeft de Commissie vorige week haar advies aan de Provincie uitgebracht over de op te stellen MER. Gedeputeerde Staten stelt over enkele weken de richtlijnen waaraan de MER moet voldoen vast.

Van de 108 insprekers vraagt een meerderheid om meer onderzoek naar de mogelijke overlast (geluid, trillingen, stof, geluid) en de schade die kan optreden tijdens de uitvoering van het Grensmaasproject. Veel reacties zijn afkomstig uit de landbouwsector en pleiten voor meer duidelijkheid over de gevolgen van het Grensmaasproject voor de bedrijfsvoering van agrarische bedrijven. Duidelijkheid wordt ook gevraagd over het resultaat van rivierverbreding voor de hoogwater-bescherming en over effecten zoals erosie van de oevers.

Commissie voor de m.e.r.
De Commissie voor de m.e.r. beveelt aan om uit te leggen wat precies met budgetneutraliteit wordt bedoeld. Daarnaast dient het MER een beschouwing te bevatten over de vraag in welke mate het mogelijk is een 'meest milieuvriendelijk alternatief' te ontwikkelen dat aan de doelstellingen voldoet.
Volgens de Commissie moet in de MER worden aangegeven met welke varianten op het Eindplan een bijsturing in de meest milieuvriendelijke richting zou kunnen worden bereikt. Doel daarvan is om het milieubelang volwaardig mee te kunnen wegen in de besluitvorming.
Daarnaast pleit de Commissie ervoor dat uit de MER duidelijk wordt welke status het Eindplan en andere afspraken/besluiten uit het verleden hebben. Daaruit moet dan voor alle betrokkenen duidelijk worden welke onderdelen van het Grensmaasproject nog ter discussie staan en welke niet.

MER-procedure en project Grensmaas
Op basis van de 108 inspraakreacties en het advies van de Commissie voor de m.e.r. stelt de Provincie binnen enkele weken de richtlijnen vast waaraan de inhoud van het MER moet voldoen. Dit MER Grensmaas verschijnt in de eerste helft van 2003, tegelijk met het Ontwerp-POL Grensmaas. Dat is het moment waarop de plannen zelf voor de Grensmaas ter discussie staan. Als basis voor het MER en het Ontwerp-POL Grensmaas dient het Eindplan Grensmaas.
Het Grensmaasproject omvat een aantal aanpassingen van de Grensmaas over een lengte van ongeveer 40 kilometer, benedenstrooms van Maastricht tot Roosteren. Het betreft rivierverruimende maatregelen aan de Nederlandse zijde van de Maas die gericht zijn op (1) bescherming tegen hoogwater, (2) natuurontwikkeling en (3) grindwinning. Het project dient budgetneutraal te worden uitgevoerd. 16-9-2002 10:52