Universiteit Maastricht

Universiteit Maastricht
Persbericht
16 september 2002

Onderzoek economen Groot en Maassen van den Brink
Vrouwen kiezen oudere partner voor zekerheid

In huwelijken waarbij de man ouder is dan de vrouw heerst een hoge mate van tevredenheid bij beide echtelieden. Vrouwen lijken met een oudere partner vooral te kiezen voor zekerheid boven fysieke aantrekkelijkheid. De hoogleraren Gezondheidseconomie Wim Groot en Empirische Arbeidseconomie Henriëtte Maassen van den Brink, verbonden aan respectievelijk de Universiteit Maastricht (UM) en de Universiteit van Amsterdam (UvA) analyseerden het effect van leeftijds- en opleidingsverschillen op de mate van individueel geluk van echtgenoten. Ze zijn daarbij uitgegaan van het gegeven dat in de meeste huwelijken de man ouder is en hoger opgeleid dan de vrouw.
De uitkomsten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het sociaal-wetenschappelijke tijdschrift Journal of Happiness Studies.

Vrouwen geven in het algemeen de voorkeur aan een oudere man met een hogere opleiding. Demografische literatuur laat zien dat deze ontwikkeling zich voordoet ongeacht land, cultuur of tijd. Onderzoek in 37 landen heeft uitgewezen dat het hier gemiddeld gaat om een leeftijdsverschil van 3,4 jaar. De reden hiervoor lijkt vooral van financiële aard te zijn: oudere, hogeropgeleide mannen met een goed betaalde baan lijken beter in staat te zijn een huishouden financieel te onderhouden dan jongere mannen met een relatief lagere opleiding en dito inkomen.

Groot en Maassen van den Brink stellen in hun onderzoek twee hypothesen centraal: de evolutionaire of financiële hypothese en de sociale gelijkheidshypothese. De eerste hypothese gaat er vanuit dat de mate van geluk van zowel de man als de vrouw hoger is naarmate er een positief verschil is in leeftijd en opleiding tussen beide echtgenoten. Met positief verschil wordt bedoeld dat de man ouder en hoger opgeleid is dan de vrouw. De alternatieve hypothese, de sociale gelijkheidshypothese, gaat er vanuit dat mannen en vrouwen juist minder gelukkig zijn als er een groot verschil is in leeftijd of opleiding. Groot en Maassen van den Brink hebben beide hypotheses getest door de individuele mate van geluk bij beide partners te analyseren. Er wordt hierbij niet specifiek gekeken naar huwelijksgeluk maar, meer algemeen, naar levensgeluk bij beide partners. Groot en Maassen van den Brink concluderen dat binnen huwelijken waarbij de man over het algemeen enkele jaren ouder is dan zijn vrouw en meestal hoger opgeleid, zowel de man als de vrouw aangeven tevreden te zijn in deze situatie. Vrouwen blijken klaarblijkelijk meer voorkeur te geven aan financiële zekerheid, die over het algemeen wel blijvend is, boven fysieke aantrekkingskracht, die naar verloop van tijd zal afnemen.

Noot voor de pers:
Prof. Wim Groot is bereikbaar via tel 043-388 1588. De afdeling Communicatie van de UM is bereikbaar via 043 388 2044. Voor urgente zaken buiten kantooruren 06 21275612.
Mailto:pers@bu.unimaas.nl.
De persberichten van de UM staan op Internet www.pers.unimaas.nl.