NU'91

NU'91 zet hoog in bij onderhandelingen CAO-GZ

De gehandicaptenzorg kampt met hoge werkdruk, personeelstekorten, relatief lage lonen in vergelijking met andere sectoren, lange werktijden, en onregelmatige en/of gebroken diensten. Een groot deel van de werknemers in de sector overweegt zelfs een andere baan te zoeken binnen of buiten de gehandicaptenzorg. De kwaliteit van de zorg staat dus onder grote druk. Je kunt je voorstellen dat NU91 niet alle problemen kan oplossen. Maar wat NU91 wel kan doen, is tot het uiterste gaan om te zorgen voor goede, eigentijdse en concurrerende arbeidsvoorwaarden. Arbeidsvoorwaarden vormen immers een belangrijke randvoorwaarde om personeel aan te trekken en te behouden. Concreet gaat NU91 daarom de volgende voorstellen indienen:

Loonsverhoging

Een nieuwe CAO met een looptijd van een jaar, met een generieke loonsverhoging van zes procent. NU91 vindt deze loonsverhoging verantwoord, omdat wij menen dat de gehandicaptenzorg een flinke financiële impuls nodig heeft. NU91 kiest niet voor een verhoging van de eindejaarsuitkering. Een generieke loonsverhoging werkt namelijk direct door in de pensioen-, WW- en onregelmatigheidstoeslagen. Een eindejaarsuitkering doet dat niet.

Zorg- en ouderschapsverlof

Ook in het kader van de combinatie Zorg en Arbeid stelt NU91 een aantal flinke verbeteringen voor. De nieuwe wetgeving op dit gebied legt al een basis, maar NU91 gaat verder. Langdurig zorgverlof en ouderschapsverlof moeten volledig (door)betaald worden. De werkgeversbijdrage voor de kinderopvang moet omhoog, evenals de te kiezen mogelijkheden.

Uitstroom

Om verdere uitstroom van werknemers in de gehandicaptenzorg tegen te gaan, stellen wij verbeteringen voor in de vergoedingen voor overwerk en onregelmatige diensten. Het zogenaamde vrijwilligerswerk (meerdaagse vakanties van cliënten) moet (financieel) gecompenseerd worden. En wat de praktijk van gebroken diensten betreft die wordt als het aan NU91 ligt direct beëindigd.

Loopbaanadvies

In het kader van loopbaanbegeleiding en persoonlijke ontwikkeling, stelt NU91 het recht op loopbaanadvies voor (drie keer per vijf jaar), met daarbij een persoonlijk ontwikkelingsplan. Ook zou iedere werknemer een persoonlijke ontwikkelingsrekening moeten krijgen, waar de werkgever ieder jaar minimaal 250,00 op stort. Deze bijdrage kan alleen worden gebruikt voor loopbaanadvies en is persoonsgebonden.

Ondernemingsraden

Wat betreft de decentralisatie van arbeidsvoorwaarden naar ondernemingsraden (OR-en), zet NU91 in op versterking van de positie van de OR. Betere faciliteiten, bijvoorbeeld op financieel gebied, en een betere rechtspositie van de OR zijn daarbij onmisbaar.

NU91 is niet in staat in haar eentje een goede CAO af te sluiten; we hebben daar JOUW steun hard bij nodig. Maak daarom je collega lid. Want het is NU OF NOOIT!

Hou NU91 Online in de gaten om op de hoogte te blijven nieuwe ontwikkelingen in de CAO-Gehandicaptenzorg. Wil je je reactie kwijt, stuur je reactie dan aan i.tjin@nu91.nl