Gemeente Amsterdam

De begroting per onderwerp

Veiligheid

Werk en bestrijding armoede

Woningproduktie en stedelijke vernieuwing

Onderwijs en educatie

Zorg

Cultuur

Stedelijk Museum

Verkeer en vervoer, Noord-Zuid lijn

Groen en milieu

Sport en recreatie

Belastingen en tarieven

Stadsdeelfonds

Veiligheid, wonen en werk centraal in begroting 2003 van Amsterdam

De begroting 2003 van de Gemeente Amsterdam, waarvan wethouder van financiën Geert Dales vandaag de cijfers bekend heeft gemaakt, staat voor een groot deel in het teken van de uitvoering van het Programakkoord 2002-2006. Van het geld dat in 2003 beschikbaar is boven op bestaande budgetten, gaat ruim 66 miljoen naar de hoofdprioriteiten veiligheid, wonen en werk. Ook voor het onderwijs en de verbetering van het openbaar vervoer worden forse bedragen vrijgemaakt. Een grootschalige renovatie, vernieuwing en verbetering kan op korte termijn de gebouwen van het Stedelijk Museum weer voor decennia geschikt maken. Carré krijgt een grote onderhoudsbeurt en voor de bouw van een nieuwe bibliotheek wordt geld gereserveerd. Er komt geld voor het aantrekken van grote sportevenementen. De lokale lasten blijven laag.

Ombuigen en bezuinigen
Met de begroting 2003 wordt naar het oordeel van het College van B&W een fors begin gemaakt met de realisatie van de plannen voor deze collegeperiode. Maar de grote omslag zal vooral vanaf 2004 merkbaar worden. Om ook de komende jaren voortvarend met het realiseren van de plannen door te kunnen gaan, komt er een omvangrijke ombuigings- en bezuinigingsoperatie. Het college heeft besloten dat alle bestaande reserves en voorzieningen van de gemeente kritisch moeten worden doorgelicht om na te gaan of het bestedingstempo in orde is en of middelen kunnen vrijvallen. "Nu de financiële situatie van de gemeente, tengevolge van conjuncturele ontwikkelingen en rijksbezuiningen, minder rooskleurig wordt, zullen nieuwe wegen bewandeld moeten worden om onze grote ambities te realiseren", aldus wethouder Dales vanochtend bij de presentatie van de cijfers. "Dat politiek vooral kiezen is zal nu wel blijken. De tering moet naar de nering worden gezet en er zal vaker `nee' worden verkocht. Gelukkig heeft Amsterdam ook in tijden van hoogconjunctuur steeds prudent financieel beleid gevoerd. Daarom kunnen we ons in 2003 nog wel wat veroorloven. Voor de komende jaren voorzie ik echter een duidelijk merkbare terugslag".

Begroting 2003 op hoofdlijnen
De begroting van Amsterdam voor 2003 bedraagt in totaal circa 5 miljard euro. De uitgaven worden gefinancierd door inkomsten via het gemeentefonds (1,1 miljard), rijksuitkeringen voor onderwijs, sociale zaken, openbaar vervoer, zorg en werk (0,2 miljard). Uit de heffing van lokale belastingen (waaronder ozb, toeristenbelasting, rioolrechten, hondenbelasting enz.) en andere gemeentelijke inkomstenbronnen (bijstand) vloeit nog circa 1,5 miljard in de gemeentekas. Vele uitgaven staan vast en zijn niet zo maar te veranderen. De besprekingen in het College hebben zich dan ook vooral toegespitst op mogelijke verschuivingen en op de besteding van de extra middelen die in 2003 beschikbaar zijn. Het gaat daarbij om 31 miljoen euro structureel inzetbaar geld en 157 miljoen euro vrij besteedbare incidentele middelen. Verder gaat het om 120 miljoen euro uit het Investeringsbudget Stedelijke Vernieuwing (rijksmiddelen voor de stedelijke ontwikkeling, voorheen Stadsvernieuwingsfonds) en 17,2 miljoen euro uit het Mobiliteitsfonds. Het totaal voor 2003 komt daarmee op 325 miljoen euro. Dit bedrag is voor bijna eenderde bepaald door een incidentele bedrag van 106 miljoen euro tengevolge van het vrijkomen van de tweede tranche verkoop UNA-aandelen.

Verdere procedure Gemeenteraad
De begroting is omstreeks 7 oktober in drukproef beschikbaar voor de Gemeenteraad. Op vrijdag 18 oktober wordt de begroting officieel gepubliceerd. De raadscommissies bespreken de verschillende hoofdstukken van de begroting begin november. Op 6 november volgen de algemene en financiële beschouwingen in de Raad. Daarna verwerkt het College de reacties en moties in pre-adviezen, die in de tweede helft van november in de commissies worden besproken. Tot slot volgen op 18 en 19 december de afrondende debatten in de Raad, waarna de begroting definitief wordt vastgesteld.

Begroting per onderwerp

Veiligheid
Voor de verbetering van de veiligheid in Amsterdam wil het College in 2003 in totaal 16,3 miljoen euro extra uittrekken. Met dit geld wordt de jeugdcriminaliteit verder aangepakt (2,5 miljoen) en worden maatregelen tegen uitgaansgeweld, wapenbezit, alcoholmisbruik en onveiligheid in winkels geïntensiveerd (1,3 miljoen). De veiligheid in het Westpoortgebied wordt verbeterd (24-uurs handhaving openbare ruimte) en de milieucriminaliteit bestreden. Voor veiligheid in het openbaar vervoer (metrowachten, conducteurs) wordt 2,9 miljoen uitgetrokken. Er worden projecten uitgevoerd die scholen veiliger moeten maken (1,1 miljoen). Er gaat 2,2 miljoen naar de brandweer, waarmee de controle op vergunningen en de brandveiligheid beter moet worden. Verkeersgevaarlijke plekken (`black spots') in de stad worden aangepakt (3 miljoen) en er komt geld voor fietsendiefstalpreventie door grootschalige registratie (2,8 miljoen).

Werk en bestrijding armoede
Onder het motto "Werk boven uitkering" zullen de komende jaren alle mensen die afhankelijk zijn van een uitkering naar werk worden toegeleid of op een andere wijze sociaal actief gemaakt worden.Deze inspanning vereist een verbetering van de kwaliteit van de Sociale Dienst. Daarvoor wordt 21,3 miljoen beschikbaar gesteld. Van dit geld wordt ook de samenwerking met andere ketenpartners en het Centrum voor Werk en Inkomen en de uitvoerders van de WOA en de WIW geïntensiveerd. Er komen nieuwe maatregelen om ervoor te zorgen dat het geld dat beschikbaar is voor de bestrijding van de armoede daadwerkelijk terecht komt bij alle mensen die dit nodig hebben. Dit moet leiden tot een extra inzet van 8,5 miljoen.
Om bij te dragen aan de oplossing voor de personeelstekorten in de collectieve sector trekt het College 2 miljoen uit voor faciliteiten voor werknemers in de zorg, het onderwijs en bij de politie. Dit geld wordt onder andere ingezet om het ziekteverzuim te helpen bestrijden en om secundaire arbeidsvoorzieningen te helpen verbeteren, zoals parkeren en wonen.

Woningproduktie en stedelijke vernieuwing
In 2006 moeten er minstens 16.000 nieuwe woningen in produktie zijn genomen. Om deze ambitieuze doelstelling te realiseren wordt een budget van 28,5 miljoen euro gereserveerd voor maatregelen om de woningproduktie vlot te trekken. Inmiddels is een woningbouwregisseur aangesteld en het College zal op korte termijn in een plan van aanpak maatregelen voorstellen om de produktie te versnellen. Belangrijke uitgaven in het kader van het Investeringsbudget Stedelijke Vernieuwing betreffen de ontwikkeling van de zuidelijke IJ-oevers (12 miljoen), een ontwikkelingsbudget voor de stedelijke vernieuwing dat mede ingezet zal worden voor sociale infrastructuur (5 miljoen), verdere bijdragen aan de vernieuwingsoperatie Bijlmermeer (10 miljoen) en de bestrijding van verkeershinder (6 miljoen).

Onderwijs en educatie
Er wordt een start gemaakt met de bouw van twee VMBO-scholen. Dit leidt uiteindelijk tot een investering van circa 30 miljoen. Wethouder Oudkerk van Onderwijs zal (in overleg met de stadsdelen) een versnelling tot stand brengen in de besteding van de middelen voor huisvesting van het basisonderwijs. Ook de kwaliteit van veel onderwijsgebouwen in het middelbaar en voorbereidend wetenschappelijk onderwijs laat veel te wensen over. Daarom heeft het College besloten op basis van een integraal huisvestingsplan hiervoor middelen ter beschikking te stellen, waarmee uiteindelijk een investering van 90 miljoen euro is gemoeid. Hiermee wordt tegemoet gekomen aan het door de gemeenteraad vastgestelde Deltaplan Onderwijs.

Het College vindt de voorschool een belangrijk instrument in het taaloffensief. In 2006 moet 50% van de kinderen een plaats in de voorschool hebben gekregen. De financiering hiervan uit de rijksbijdrage voor het gemeentelijk onderwijs achterstandenbeleid schiet tekort. Het College wil hierover met de rijksoverheid tot betere afspraken komen.
Voor de totstandkoming van een nieuwe Openbare Bibliotheek op het Oosterdokseiland stelt het College, naast het reeds beschikbare bedrag van 22,7 miljoen, een aanvullende reservering voor van 12,5 miljoen euro, waarna nog 37,5 miljoen in komende begrotingen zal moeten worden gereserveerd. De bibliotheek moet in 2007 gereed zijn.

Zorg
De dienstverlening in de zorg zal een belangrijke impuls krijgen door een ingrijpende renovatie en groot onderhoud van het gebouw van de GG&GD. In de begroting 2003 wordt van de totale investering van ruim 23 miljoen het nog ontbrekende deel van 18 miljoen geregeld. Voor de omvorming van consultatiebureaus tot ouder- en kindcentra wordt in 2003 een eerste bedrag van 200.000 euro uitgetrokken. Voor de voorbereidingen van de bouw van een opvangvoorziening voor oudere verslaafde daklozen in Zuid-Oost wordt eveneens 200.000 euro opzij gezet.

Cultuur
Om drie toonaangevende cultuuraccommodaties op peil te houden trekt het College ruim 12,2 miljoen euro uit. Het gaat hierbij om een renovatie van theater Carré, vervangingsinvesteringen in de Stadsschouwburg (stoelen, klimaatinstallatie, trekkenwand) en het Muziektheater (vervanging van vijftien jaar oude theatertechnische installaties). Voor onderhoud in verschillende kleinere accommodaties wordt vijf ton extra vrijgemaakt.
Het Gemeentearchief zal zijn intrek nemen in het gebouw De Bazel in de Vijzelstraat. Daarvoor wordt 37,5 miljoen euro uitgetrokken. Het archief wordt zo veel toegankelijker voor de vele Amsterdammers die geïnteresseerd zijn in de gemeentelijke geschiedenis. Om te kunnen voorzien in het nijpende tekort aan betaalbare atelier- en oefenruimte voor kunstenaars wordt bijna 3 miljoen toegevoegd aan het budget voor de ontwikkeling van broedplaatsen

Stedelijk Museum
Voor het Stedelijk Museum was al eerder een budget gereserveerd van 56,7 miljoen euro. Het College heeft besloten dit in te zetten voor een grootschalige renovatie, vernieuwing en verbetering van het bestaande gebouw, inclusief de Nieuwe Vleugel (`Sandberg-vleugel'). Het 19e eeuwse gebouw wordt teruggebracht in zijn oorspronkelijke staat en weer voor decennia geschikt gemaakt als tentoonstellingsruimte. Enkele facilitaire functies blijven in het gebouw aan de Paulus Potterstraat. Omdat daar de tentoonstellingsfunctie voorop staat, zullen andere functies elders ondergebracht worden. Daartoe is vanaf 2003 een gebouw in Sloterdijk beschikbaar. Dat zal voor een reeks van jaren geschikt gemaakt worden als `collectiecentrum', waarmee het eerdere plan voor de bouw van een collectiecentrum in Amsterdam-Noord komt te vervallen. In bestaande depots voor opslag van de collectie zullen verbeteringen worden aangebracht. Een en ander kan gefinancierd worden binnen reeds beschikbare budgetten. De directie is verzocht de plannen nader uit te werken.

Tevens zal het College in het kader van de ontwikkeling van de Zuidas de opdracht verlenen tot een haalbaarheidsstudie naar de realisatie van een nieuw `museum van de 21e eeuw'. Een deel van de oorspronkelijke erontwikkelingsplannen van het Stedelijk Museum kan alsnog op die locatie worden gerealiseerd.

Verkeer en vervoer, Noord-Zuid lijn
Voor de bereikbaarheid van de stad vindt het College de aanleg van de Noord-Zuid lijn van essentieel belang. Daarmee zal een belangrijke bijdrage worden geleverd aan de verbetering van het openbaar vervoer. Als de Gemeenteraad op 9 oktober instemt met het Collegevoorstel om tot aanbesteding over te gaan en daartoe een aanvullende bijdrage uit te trekken, is van de benodigde 132 miljoen de helft beschikbaar bij de begroting 2003. Het resterende deel zal ten laste van begrotingen in de periode 2006-2010 worden gebracht. Het College heeft tot deze meerjarenreservering besloten vanwege de nu beoogde datum van ingebruikneming van de lijn, t.w. in het voorjaar van 2011. Voor communicatie aan bewoners en bedrijven en het omgevingsmanagement wordt 1,8 miljoen uitgetrokken.
Vernieuwingen van bruggen en wegen, tunnels, sluizen en oevers en het terugdringen van achterstallig onderhoud van de infrastructuur vergen ook in 2003 tientallen miljoenen euro's. Deze uitgaven maken deel uit van bestaande reserveringen.
Voor verbetering van de bereikbaarheid bij opbrekingen en het waarborgen van leefbaarheid en veiligheid (stadsregie) wordt nog eens
1,5 miljoen uitgetrokken.


Groen en milieu
Voor de uitvoering van grote groenprojecten is in het Programakkoord 10 miljoen uitgetrokken. Daarvan komt in 2003 een eerste deel van 2,5 miljoen ter beschikking. Het programma `Groen in en om de stad' wordt in 2003 voortgezet met een extra bedrag van 1,1 miljoen. Langs de A-10 west komen geluidsschermen. Nadat bij de renovatie van de ringweg de fundering al was aangelegd, wordt nu voor de plaatsing van de schermen ruim 10 miljoen ingezet. Daardoor zal de woon- en leefkwaliteit aan de westzijde van de ring aanzienlijk verbeteren en krijgt ook de stedelijke vernieuwing in dat gebied extra kansen. De sanering van het Oostergasfabriekterrein vergt een totale investering van 54 miljoen euro. Daarvan was reeds een groot deel beschikbaar, voor een groot deel uit rijksbijdragen. In de begroting van 2003 wordt geld vrijgemaakt voor de dekking van de lasten van een laatste investering van 18 miljoen euro.
De sanering van verkeerslawaai vergt in 2003 een bijdrage van 5,8 miljoen.

Sport en recreatie
In 2003 zal een belangrijk deel van de middelen voor achterstallig onderhoud van sportaccommodaties (11,3 miljoen uit begroting 2002 en
2,5 miljoen voor 2003) worden besteed. Daarvan is 4,5 miljoen bestemd voor de renovatie van de sporthallen Zuid. Om grote sportevenementen naar Amsterdam te halen wordt een bedrag van 500.000 euro vrijgemaakt. In 2003 is voor de marathon van Amsterdam 200.000 euro beschikbaar. Als er geen nieuwe hoofdsponsor voor de marathon komt, vervalt de vaste gemeentelijke bijdrage en kan het vrijkomende bedrag worden gebruikt als jaarlijks budget voor de werving van evenementen. Voor Artis wil het College een structurele verhoging van het onderhoudsbudget van 1,1 miljoen inzetten.

Belastingen en tarieven
Zoals afgesproken in het Programakkoord blijft het tarief voor de onroerende zaak belasting gelijk. Er komt alleen een correctie voor inflatie. Deze bedraagt in 2003 4,8%. Het OZB-tarief voor woningen wordt (per 2268 euro waardedeel) voor eigenaren 2,16 en voor gebruikers 1,73. Voor niet-woningen worden de tarieven 3,64 voor eigenaren en 2,91 voor gebruikers.
De hondenbelasting gaat van 56 euro naar 58,75 per hond. Het rioolrecht wordt met 2% verhoogd tot 107,49

Stadsdeelfonds
In de begroting 2003 is voor het Stadsdeelfonds uitgegaan van een bedrag van 528 miljoen euro. Dit is ten opzichte van de uitgangspositie in 2002 een stijging met 45 miljoen. Na aftrek van de stijging wegens nominale ontwikkeling (lonen/prijzen) is er sprake van een reële groei. Uit het Investeringsbudget Stedelijke Vernieuwing komt voor de stadsdelen 45,5 miljoen ter beschikking. Tenslotte zal in 2003 de helft beschikbaar komen van het extra incidentele geld (20 miljoen) dat bij het Programakkoord is vastgelegd voor de stadsdelen. Dit wordt ingezet voor de uitvoering van die onderdelen uit het Programakkoord waarvoor de centrale stad de medewerking van stadsdelen inroept. Daartoe zal binnenkort een bestuursakkoord worden gesloten.

Amsterdam, 16 september 2002 Marleen Nieuwenhuis ^


-

© gemeente Amsterdam - 16-09-2002