Politie Rotterdam-Rijnmond

Ochtenduitgave maandag 16 september 2002

* SEPTEMBEROFFENSIEF ROTTERDAM-WEST-CENTRUM

Politie, justitie en gemeentelijke diensten zijn vanaf beging september bezig met het septemberoffensief om de overlast, gebruik en handel in verdovende middelen nog forser aan te pakken. Het doelloos verblijven, openlijk gebruik van verdovende middelen en het dealen op straat en de overlast hierdoor, is onacceptabel. Bovenop de inzet van de afgelopen tijd, zet de politie nu 30 tot 100 mensen extra in op diverse plaatsen in het centrum en het westelijk stadsdeel. De precieze inzet hangt af van de geplande acties.
Al geruime tijd werd de overlast in brede zin met extra inzet bestreden, hetgeen het nodige effect sorteerde. Om te voorkomen dat op andere locaties de overlast zou gaan toenemen, hebben politie en justitie besloten de inzet fors extra te verhogen in het centrum en westelijk stadsdeel van Rotterdam met name rondom het Centraal Station, de West-Kruiskade en omgeving, het station Blaak en omgeving, de Nieuwe Binnenweg, Spangen, Marconiplein, Keileweg en de kop van de Mathenesserweg.
Vrijdagmiddag en -avond werd in alle gebieden een openbare orde actie gehouden. In totaal werden er 32 personen aangehouden, onder wie 4 dealers, 7 personen voor openlijk gebruik van verdovende middelen, 5 voor openlijk gebruik alcoholhoudende drank en 5 voor bedelen cq. hinderlijk gedrag. De overige arrestanten waren voor het negeren van de verblijfsontzegging, in bezit zijn van een mes en voor de executie van een openstaand vonnis. Er werden 5 personen ingesloten ten behoeve van de Vreemdelingenpolitie (illegaal verblijf).
Resum': Vanaf 4 september tot 14 september werden tijdens de acties in totaal 102 personen aangehouden; 67 in het kader van de strafrechtelijke aanpak (onder wie 14 dealers en 37 bezitters/gebruikers van verdovende middelen) en 35 op grond van de Algemeen Plaatselijke Verordening. Er werd zo'n 37 gram heroïne/cocaïne in beslag genomen alsmede een geldbedrag van ruim 3500 Euro. In het kader van de APV werden 109 processen-verbaal uitgeschreven en 42 oproepingen voor een terechtzitting uitgedeeld. 20 personen kregen een verblijfsontzegging.


* SCHIETPARTIJ, TWEE GEWONDEN
Zondagmiddag vond er in een woning aan de Touwslagersstraat een schietpartij plaats, waarbij twee mensen gewond raakten. Omstreeks half twee is er onenigheid ontstaan over verdovende middelen, waarbij drie mannen waren betrokken. Een nog onbekende man kwam omstreeks die tijd de woning binnen. Hij heeft op een gegeven moment een vuurwapen getrokken en geschoten op de twee aanwezigen in de woning, een 48-jarige man uit Apeldoorn en een 45-jarige man uit Rotterdam. De man uit Apeldoorn is met verwondingen aan z'n benen naar het Sint Franciscusziekenhuis gebracht voor behandeling. De Rotterdammer is naar het Erasmus Medsich Centrum vervoerd, waar hij is opgenomen met een schotwond in de borst. De recherche van het district Oost stelt een onderzoek in naar de dader en de juiste toedracht van de schietpartij.