Gemeente Brunssum

Laatste wijziging 16 september 2002 Gezondheid niet in gevaar op het Emmaterrein Commissievergaderingen Commissie AWACS Gebouwen gemeente Brunssum legionellavrij "Liever praten dan bekeuren" Raadsvergadering van 3 september Wijkpost Noord krijgt een 8 Laat uw stem horen via het referendum Wijkatlas 2002 op internet Telefonische spreekuren bouwvergunningen Stedelijke vernieuwing in Brunssum Bereikbaarheid afdeling RO/BWT Koopzondagen 2002 Spreekuren wethouders
LOO Brunssumse evenementenzender Heeft m'n buurman bouwplannen? Een 7,3 voor wonen in Brunssum
Weekmarkt RECONSTRUCTIE BODEMPLEINROUTE:
Evenementenkalender 2002 Akerstraat vanaf 13 augustus afgesloten MILIEU: SOCIALE ZAKEN:
Ondergrondse afvalcontainers in Brunssum Brunssum krijgt eervolle vermelding Werksleutel 2002
Maximaal tien gratis bezoeken aan het milieupark Gemeente vergoedt eigen kosten gebitsprothese
Inleveren asbest Gemeente geeft PC's aan klanten Sociale Zaken Papier ophalen in september Info ReisNet Parkstad Limburg
---

Gezondheid niet in gevaar op het Emmaterrein

De gezondheid van de bewoners op het Emmaterrein is niet in gevaar. Op vrijwel alle percelen kunnen kinderen zonder problemen in de tuin spelen. Ook kan er zonder risico in de bodem worden gespit en kunnen groenten worden geteeld. Dit zijn de voornaamste conclusies van het door TNO uitgevoerde bodemonderzoek op het Emmaterrein.

De bodem van een deel van het terrein van de voormalige staatsmijn Emma is in 1996/1997 gesaneerd en vervolgens bebouwd. Het gaat hier om woonvlek I in het parkplan Emma.
Tijdens de bouwwerkzaamheden zijn echter diverse afwijkingen van het saneringsplan geconstateerd. Naar aanleiding hiervan zijn twijfels gerezen over de feitelijke uitvoering van het saneringsplan en het behaalde resultaat.

Inzicht verkrijgen
Om duidelijkheid te krijgen omtrent de actuele bodemkwaliteit heeft TNO op alle percelen van woonvlek I een bodemonderzoek uitgevoerd. Het doel daarvan was vooral inzicht te krijgen in de huidige kwaliteit van de bodem en nagaan of er nu of in de toekomst mogelijk gezondheidsrisico's zijn voor de bewoners van woonvlek I in Parkplan Emma.
Het onderzoek is uitgevoerd in 4 fases:
Fase 1:
Het opstellen van een onderzoeksprotocol voor de percelen in de 'driehoek' bij de Thalesstraat.
Fase 2:
Het nemen van monsters en het analyseren daarvan op 35 percelen in de 'driehoek'.
Fase 2a:
Het nemen van monsters en het analyseren daarvan op 12 willekeurige percelen in het overige deel van woonvlek I en het opstellen van een onderzoeksprotocol voor fase 3.
Fase 3:
Het nemen van monsters en het analyseren daarvan op de 109 resterende percelen van woonvlek I.

Alle percelen op het terrein zijn dus onderzocht. In totaal zijn dat er 156. Op verzoek van de eigenaar is één perceel niet onderzocht. Circa 40.000 analysemetingen zijn uitgevoerd op ongeveer 1300 bodemmonsters.

Rapportage
Het TNO-onderzoek is nu nagenoeg afgerond. De bemonsteringen en analyses van de bodem en het hangwater zijn uitgevoerd en de resultaten zijn verwerkt. Naar verwachting zijn alle beschrijvingen in week 40 binnen bij de gemeente. Alle eigenaren ontvangen een rapportage over hun eigen perceel.

Geen risico
Uit het TNO-onderzoek blijkt dat er twaalf percelen zijn met een leeflaag van twee meter die voldoet aan de bodemkwaliteit zoals die is gesteld in het saneringsplan van 1996. Bij zestien percelen is een overschrijding aangetroffen van de zogeheten interventiewaarde. De eigenaren van deze percelen zijn hiervan op de hoogte gesteld. Gelet op de soort verontreiniging en de diepte waarop die zich bevindt, bestaat er ook op deze percelen geen risico voor de volksgezondheid.

TNO komt verder met de volgende bevindingen:
· Het grootste deel van de percelen is voor wat betreft gezondheidsrisico's in orde. Kinderen kunnen zonder problemen in de tuin spelen, groenten kunnen worden geteeld en het uitvoeren van kleine grondwerkzaamheden (spitten) is geen probleem. Dit geldt ook voor de percelen waar een verontreiniging boven de interventiewaarde is aangetroffen.
· De oude laag is plaatselijk ernstig vervuild. Gelet op de soort verontreiniging en de diepte ervan, bestaat hier geen risico voor de volksgezondheid.
· Op drie van de 156 percelen is, gezien de soort, diepte en mate van verontreiniging, op termijn een urgentie om te saneren. De eigenaren zijn hiervan op de hoogte. Eén van deze drie percelen is inmiddels gesaneerd.
· Op een aantal percelen geldt een gebruiksbeperking, voor met name diep graven.

Een arts-medisch milieukundige van de GGD-OZL heeft de resultaten beoordeeld op gezondheidskundige aspecten. De GGD heeft aangegeven in te kunnen stemmen met de bevindingen van TNO.

---

Commissie AWACS

De AWACS-commissie komt voor een vergadering bijeen op donderdag 26 september om 16.30 uur in het gemeentehuis van Brunssum.

Op de agenda staan onder meer de volgende punten:


- Actiepunten commissie

- Rapportages zonebewaking vliegbasis Geilenkirchen 4e kwartaal en jaar 2001

- Kwartaalrapport AWACS-klachten 2e kwartaal 2002
- Vliegbewegingen boven woonbebouwing Schinveld en Brunssum 2e kwartaal 2002

---

Commissievergaderingen

In week 39 worden commissievergaderingen gehouden ter voorbereiding op de raadsvergadering van dinsdag 8 oktober 2002.

Maandag 23 september: Ruimte & Techniek.
Op de agenda: Centrumplan/centrumactiviteiten; sanering Emmaterrein; voorbereiding bestemmingsplan
Kerkstraat-Dorpstraat-Julianastraat-Pastoor Moonenhof; planschadeverzoek Stichting Rechtsbijstand; bouwvergunning voor oprichten aardappelbewaarplaats en overkapping aan Titus Brandsmastraat; ontwikkeling en plan van aanpak Schutterspark; rapportage 'Afvalmilieuverantwoording 2001'; brief Waterketen Limburg; keren rijrichting Lindestraat; managementrapportage 1e halfjaar 2002 Rd4; brief Stichting Seniorenraad Brunssum.

Dinsdag 24 september: Burgerzaken.
Op de agenda: Produkt Keuze Aanbod van de GGD, alsmede de begroting 2003 van de GGD; samenwerking en gezamenlijk beleid Sociale Zaken gemeenten Brunssum en Onderbanken; spoedvoorzieningen Openbare Basisschool Treebeek; herhuisvesting Openbare bibliotheek; managementrapportage 2e kwartaal 2002 Sociale Zaken; notitie realisatie jongerencentrum Brunssum-West; brief Stichting Seniorenraad Brunssum;

Woensdag 25 september: Middelen.
Op de agenda: jaarrekening 2001 van de Gemeentelijke Hulpverlening bij Ongevallen en Rampen (GHOR); herhuisvesting van de Openbare Bibliotheek bij c.q. in de nieuwbouw van het Romboutscollege; brief d.d. 28.03.02 van Parkstad Limburg c.q. Werkvoorzieningschap O.Z.L. houdende toezending exemplaar van "Treasurystatuut Parkstad Limburg"; verslag van de Centrummanager Brunssum over het Centrummanagement Brunssum periode 01.08.2001 tot 01.05.2001; jaarverslag en Jaarrekening 2001 van Politie Limburg Zuid; informatie over Stichting StartersCentrum.

De bijeenkomsten worden gehouden in de raadzaal van het Bestuurscentrum en beginnen om 19.00 uur.
De vergaderingen zijn openbaar en belanghebbenden zijn van harte welkom. Wilt u het woord voeren over een te behandelen onderwerp, dan dient u dit tijdig bij de aanvang van de vergadering kenbaar te maken aan de voorzitter van de commissie.
Raadsvergadering van 3 september
De gemeenteraad kwam voor een vergadering bijeen op dinsdag 3 september. Tijdens deze vergadering werden onder meer de volgende besluiten genomen.
mogelijk als er vrijstelling wordt verleend. De raad is akkoord gegaan met het opstarten van een vrijstellingsprocedure. hoofdingang te realiseren. De raad heeft aan dit verzoek voldaan. raad heeft ingestemd met de plannen.
halt toe te roepen. De raad heeft ingestemd met een De raad heeft ingestemd met de hoofdlijnen van het rapport 'De operationele blauwdruk voor Bureau Vroegtijdige Schoolverlaters'. In dat rapport zijn onder meer de organisatiestructuur, formatie en financiële onderbouwing van het Bureau Vroegtijdige Schoolverlaters (VSV) beschreven. Het Bureau VSV legt zich toe op een sluitende leerplichtregistratie en het voorkomen van voortijdig schoolverlaten binnen Parkstad Limburg.
De raad is akkoord gegaan met het Gemeentelijk
het jaarverslag 2001, waarmee de heeft ingestemd, legt de gemeente verantwoording af over het gevoerde beleid.
waardoor iedere gemeente een eigen kring is. In het verlengde hiervan is de raad akkoord gegaan met het opheffen van de Gemeenschappelijke Regeling inzake distributie.
Bezwaarschriften heeft dit bezwaar gegrond verklaard. De raad heeft nu besloten om het subsidieplafond voor de Stichting Muziekschool Kerkrade voor het jaar 2002 met een bedrag van 11.344,50 euro naar boven bij te stellen.
conform de structuur van de gemeenten, is de raad akkoord gegaan met een gewijzigde Gemeenschappelijke Regeling.
De raad heeft aangegeven akkoord te gaan met de overheveling van een heeft in haar vergadering de leden van de commissie (voorzitter, twee leden en twee plv. leden) opnieuw benoemd.
Onderzoekscommissie coffeeshopdossier
De oppostiefracties in de raad hebben voorgesteld om een onderzoekscommissie in te stellen aangaande het coffeeshopdossier. Dit voorstel is door de raad verworpen.
Een motie waarin het vertrouwen werd opgezegd in de huidige wethouders is eveneens door de raad verworpen.
Een motie met daarin een herbevestiging om tot 2006 vast te houden aan de nul-optie als het gaat om het vestigen van coffeeshops in Brunssum, is door de raad unaniem aangenomen.

De volgende raadsvergadering vindt plaats op dinsdag 8 oktober 2002. Het eerstvolgende spreekuur is op dinsdag 17 september 2002. Het Papier ophalen in september