Actueel

Mediation naast rechtspraak lijkt succesvol

Bron: Raad voor de rechtspraak 's-Gravenhage
Datum actualiteit: 16-09-2002

Persbericht van de landelijk projectleider Mediation naast Rechtspraak

Arnhem, 16 september 2002

Duizendste zaak in proef bij rechtbanken
Mediation naast rechtspraak lijkt succesvol

Partijen die een conflict aan de rechter voorleggen, blijken via mediation vaak alsnog tot overeenstemming te kunnen komen. Bovendien duren de mediations korter dan de normale gerechtelijke procedure. Dat blijkt uit een tussentijds onderzoek naar het project Mediation naast Rechtspraak door het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum van het Ministerie van Justitie (WODC).

Het project Mediation naast Rechtspraak is in 2000 opgezet om inzicht te verkrijgen in de mogelijkheid en wenselijkheid van doorverwijzing naar mediation in een gerechtelijke procedure. In vijf rechtbanken en een gerechtshof wordt daar ervaring mee opgedaan. Deze maand is de duizendste zaak doorverwezen naar de mediator. Verwacht wordt dat voor het eind van het jaar er nog tweehonderd zullen volgen. Alle ervaringen worden gemeten en vervolgens onderzocht door het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum van het Ministerie van Justitie (WODC).

Het WODC heeft op basis van onderzoek naar de eerste 499 mediations een tussentijdse analyse verricht. In ruim meer dan de helft van deze gevallen (62%) leidde de mediation alsnog tot overeenstemming. Ook blijkt dat partijen na afloop meer dan gemiddeld tevreden zijn over de duur, het verloop en de uitkomst van de mediation. Vrijwel alle partijen geven na een geslaagde mediation aan dat zij in een voorkomend geval weer voor mediation zouden kiezen. De totale doorlooptijd, de periode vanaf het moment van doorverwijzing tot de laatste bijeenkomst, is gemiddeld 90 dagen. Hiermee worden de gerechtelijke procedures aanmerkelijk bekort.

Nieuwe ontwikkelingen
De projectorganisatie start dit najaar met een aantal nieuwe activiteiten. In de rechtbanken Haarlem, Breda, Den Haag en Maastricht vinden mediationweken plaats. Naar verwachting zullen partijen en advocaten daar in ongeveer 150 zaken kiezen voor mediation. Vanaf 1 oktober is het bij het gerechtshof Arnhem mogelijk om in een belastingprocedure te kiezen voor mediation. Ook deze ervaringen en resultaten zullen worden meegenomen in het evaluatieonderzoek.

Toekomst
Het project Mediation naast Rechtspraak is een onderzoeksproject. De onderzoeksfase van het project eindigt per 1 januari 2003. Het project als zodanig loopt echter door. In 2003 zullen de doorverwijzingsvoorzieningen die er nu zijn op hetzelfde niveau worden gehandhaafd. Dat betekent dat in Amsterdam, Arnhem, Assen, Utrecht en Zwolle de procederende partijen in dezelfde soort zaken als nu kunnen blijven kiezen voor mediation. Het eindrapport wordt in juni van dat jaar verwacht. Op basis van die resultaten en die van andere onderzoeksactiviteiten beslissen de beleidsmakers naar verwachting eind volgend jaar over de eventueel structurele invoering van mediation binnen de justitiële infrastructuur.