Programmabureau Advies Overheid.nl

Gemeentearchief opent uniek historisch beeldarchief op internet

Op Monumentendag 14 september opende Joop Hassink, wethouder cultuur, sport en grotestedenbeleid, het historisch beeldarchief op de website van het gemeentearchief van de Gemeente Enschede.

Als historisch centrum bij uitstek stelt het gemeentearchief zich ten doel haar bestanden niet alleen te beheren, maar ook zo laagdrempelig mogelijk beschikbaar te stellen voor genteresseerden. Het historisch beeldarchief op internet is een experiment van een half jaar, waarin wordt onderzocht of er behoefte is aan ontsluiting van historisch beeldmateriaal op internet. In deze testperiode zal geregeld ander beeldmateriaal aan de site worden toegevoegd. Gekeken wordt naar eigenschappen van gebruikte technieken, de verhouding tussen de bewegende beelden en het statistische aanbod van informatie. De test moet gegevens opleveren voor een verantwoorde keuze van techniek en presentatievorm voor specifieke doelgroepen.

Uniek is bovendien dat gebruik wordt gemaakt van niet eerder als zodanig toegepaste technieken, waardoor bewegend beeldmateriaal wereldwijd in gedigitaliseerde vorm en 24 uur per dag kan worden geraadpleegd. Het filmmateriaal wordt vertoond met behulp van Windows Intelli-streams. Oneigenlijk gebruik van het beeldmateriaal wordt voorkomen door de toepassing van Microsofts Digital Rights Management. In de testperiode worden de streamingmedia gehost door Servecast te Londen; de films kunnen door 40.000 kijkers gelijktijdig worden bekeken. Op de website de volgende films te zien:

Propagandafilm Arbeid voor Onvolwaardigen (AVO) 1937 De film is een indrukwekkende documentaire over de inspanningen van organisaties voor de arbeidszorg voor gehandicapten, uit de jaren dertig van de vorige eeuw;

De Joodse Raad Enschede; van onmacht naar kracht 1940-1945 Documentaire over de zeer bijzondere rol die de Joodsche Raad Enschede gedurende de Tweede Wereldoorlog heeft gespeeld. De documentaire is in 2001 onder regie van Renee Sanders door productiebureau Interakt geproduceerd;

Twentse luchtvaartgeschiedenis anno 1947
Compilatie van particuliere opnamen uit de Twentse luchtvaartgeschiedenis anno 1947. De film toont ons onder meer luchtopnamen van het zwaar gehavende vliegveld Twente.

Digitale fotocollectie
Het gemeentearchief stelt binnenkort ook gedigitaliseerde fotobestanden via internet beschikbaar. Met behulp van de nieuwste technieken worden veel geraadpleegde bronnen op microfilm gezet en/of gedigitaliseerd. De fotocollectie omvat tienduizenden fotos.

Monumentendag
Op de Monumentendag zijn bovendien recente aanwinsten te aanschouwen, zoals stoffen met afbeeldingen van de The Beatles, afkomstig uit het bedrijfsarchief van Van Gelderen. Elk heel uur kunnen bezoekers een kijkje nemen in het archiefdepot. De Twentse afdeling van de Genealogische Vereniging is aanwezig om vragen over stamboomonderzoek te beantwoorden.
(Persbericht gemeente Enschede)

www.ictu.nl