Programmabureau Advies Overheid.nl

Marjet van Zuijlen: kabinet interesseert zich niet voor e-government

Het nieuwe kabinet interesseert zich niet voor e-government. Het heeft weinig nieuwe ideen op dat gebied en is voornamelijk aan het bezuinigen op ICT. Dat stelt Marjet van Zuijlen, oud ICT-fractiespecialist van de PvdA en voorzitter van het onlangs begonnen online discussieplatform burger@overheid.

"Van Boxtel wilde dat de belangen van burgers op internet beter werden behartigd. Maar ik heb niet het gevoel dat e-government het nieuwe kabinet interesseert", stelt Marjet van Zuijlen, sprekend over de erfenis van de oud-minister. Het kabinet heeft "weinig nieuwe ideen" en is vooral aan het bezuinigen op ICT, meent zij. Toch heeft datzelfde kabinet zichzelf gecommitteerd aan het online discussieplatform burger@overheid dat onlangs onder voorzitterschap van Van Zuijlen van start is gegaan. Het platform wil in de woorden van Van Zuijlen "de communicatie tussen overheid en burger verbeteren". Centraal staat de vraag: hoe bereikt de overheid de burger en andersom en hoe kan dit verbeterd worden? Burger@overheid wil een verzamelplaats zijn van ideen en klachten van burgers over de digitale overheid en daarmee een kennisbron voor diezelfde overheid.

Van Zuijlen, tegenwoordig partner bij Deloitte & Touche, heeft lang getwijfeld of ze zich zou verbinden aan het online discussieplatform. Zij noemt achteraf de periode tussen april van dit jaar en de officile start deze maand "een pilot". Van Zuijlen: "Er ontstond bij de oprichting van burger@overheid een ware competentiestrijd met de Consumentenbond en de Nationale Ombudsman. Dat was echt een valse start." Uiteindelijk is dat volgens haar opgelost door duidelijk te maken dat individuele klachten met een juridische dimensie niet bij burger@overheid thuishoren. Ook hebben de Nationale Ombudsman Roelof Fernhout en oud-Consumentenbond-directeur Dick Westendorp zitting genomen in het platform.

Burger@overheid zal zich vooral sterk maken voor opmerkingen over de overheid die burgers tegen het platform maken. Die vroegen er onder meer om het rapport van de parlementaire enqutecommissie Srebrenica en het nog te schrijven onderzoek van de onderzoekscommissie Bouwnijverheid gratis online te plaatsen.

Verder wil Van Zuijlen gaan pleiten voor minimumeisen waar overheidssites, ook die van gemeenten, aan moeten voldoen. Daarbij denkt zij in eerste instantie aan het snel beantwoorden van e-mail en de aanwezigheid van een digitaal plein. De online uitgifte van paspoorten en andere officile documenten of het stemmen via internet is voor het platform nog niet aan de orde. "Ik zou het wel willen, maar het is nog ver weg", aldus Van Zuijlen.

Voorlopig tracht het platform met monitoring van sites de kwaliteit van e-government te controleren en te verbeteren. Het monitoren moet er ook voor zorgen dat gemeenten bij het bouwen en verbeteren van hun sites niet steeds opnieuw het wiel hoeven uit te vinden. (Bron: Emerce)

www.ictu.nl