---

Ministerie van Defensie



---

Canadese ambassadeur bezoekt bergingslocatie Wilnis

16-09-2002

De Canadese ambassadeur in ons land, Mr. Serge April, bracht vandaag (16 september) in gezelschap van de Canadese luchtmacht-attaché in de Benelux, colonel Mike Whitty, een bezoek aan Wilnis waar momenteel een in de Tweede Wereldoorlog neergestorte Vickers Wellington-bommenwerper wordt geborgen. De ambassadeur liet zich voorlichten over de tot nu toe opgegraven voorwerpen en zei onder de indruk te zijn van de inspanning van de forensische experts van de Bergings- en Identificatie Dienst van de Koninklijke Landmacht en het werk - ook in het voortraject - van de Koninklijke Luchtmacht.

De ambassadeur vertelde desgevraagd dat nog niet was besloten waar de omgekomen bemanningsleden worden herbegraven. "Natuurlijk zouden we graag zo vlug mogelijk de definitieve identificatie willen afronden, maar ik heb van de forensische experts begrepen dat daar nog minstens een half jaar voor nodig is. Wij geven ze de tijd die ze nodig hebben om zeker te zijn. Onze vliegers worden meestal ceremonieel herbegraven of op de plaats waar ze zijn omgekomen of op een begraafplaats in Nederland waar andere gesneuvelden van hun eenheid zijn begraven. Anders dan de Amerikanen laten wij onze gesneuvelden bij hun eenheid, in het land waar ze zijn omgekomen," aldus de ambassadeur.

De adjudanten Bolle en Swerissen van de Bergings- en Identificatie Dienst, belast met het bergen van de gevonden stoffelijke resten, werden ook aan de ambassadeur voorgesteld. Ze zijn vanaf het begin betrokken bij de opgraving en vertelden dat de gevonden fragmenten naar de kazerne in Bussum worden vervoerd voor identificatie. "Er gaat inderdaad veel tijd in zitten. Maar gelukkig zijn we niet alleen afhankelijk van bot- of gebitfragmenten, we kijken ook naar gevonden herkenningsplaatsjes en persoonlijke bezittingen. In elk geval nemen we geen risico, we moeten altijd 100% zeker zijn van onze zaak. Dat zijn we verplicht tegenover de familie," aldus adjudant Bolle.