---

Ministerie van Defensie



---

Koninklijke Marechaussee vindt verstekelingen in Eemshaven

16-09-2002

De Koninklijke Marechaussee Delfzijl heeft vanmorgen (16 september) in Eemshaven zeventien verstekelingen aangetroffen op een vrachtschip. Het schip, dat voer onder de vlag van St. Vincent en Grenadines, was op 25 augustus uit de Turkse haven Mersin vertrokken. Waarschijnlijk zijn de verstekelingen in deze haven aan boord gegaan.

De marechaussee had aanwijzingen gekregen dat het schip met verstekelingen onderweg was naar Eemshaven. Bij de aankomst in de haven werden de verstekelingen in het voorste gedeelte van het schip aangetroffen. De zeventien verstekelingen zijn mannen van Turks Koerdische afkomst en variëren in leeftijd van 20 tot 40 jaar. Op drie verstekelingen na beschikten zij over identiteitsdocumenten. Volgens een GGD-arts, die de verstekelingen ter plaatse onderzocht, verkeerden de mannen naar omstandigheden in goede conditie. De verstekelingen zijn verhoord en in overleg met de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) overgebracht naar Ter Apel (twaalf) en Schiphol (vijf). Ze hebben allemaal asiel aangevraagd.

De gezagvoerder van het vrachtschip zou de verstekelingen pas hebben ontdekt op 7 september, na het bunkeren van olie en proviand in Marokko. Daarna gaf hij de verstekelingen dagelijks onderdak in het manschappenverblijf en stelde ze in de gelegenheid om te douchen. Kort voor het aanmeren in de Eemshaven werden de verstekelingen verzocht in het voorste gedeelte van het schip plaats te nemen en te wachten op nadere instructies. Op last van het Openbaar Ministerie in Groningen verricht de marechaussee nader onderzoek naar eventuele mensensmokkel door de bemanning of door een gedeelte daarvan.

De Koninklijke Marechaussee Delfzijl is belast met de grensbewakingstaak van de Europese buiten(zee)grens te Delfzijl en Eemshaven.