Gemeente Rotterdam

Burgemeester wijst veiligheidsrisicogebied aan

(16-09) De burgemeester van Rotterdam heeft vandaag besloten het gebied begrensd door: Mathenesserlaan, Heemraadsplein, Schonebergerweg, Nieuwe Binnenweg, Rochussenstraat, Coolhaven, Rochussenstraat, 's-Gravendijkwal aan te wijzen als veiligheidsrisicogebied. Het besluit treedt in werking op 20 september 2002 en geldt tot 18 oktober 2002. In het betreffende gebied kan de officier van justitie gedurende deze periode bevelen afgeven, zodat er door de politie preventief gefouilleerd kan worden.

Dit besluit volgt op een voorstel van de korpschef om het bewuste gebied aan te wijzen. De korpschef is van oordeel dat het noodzakelijk en gewenst is dit gebied aan te wijzen als veiligheidsrisicogebied nu is komen vast te staan dat dit gebied wordt gekenmerkt door een groot aantal incidenten met (vuur)wapengeweld en andere vormen van geweld.

Gebied met geweldadige incidenten De korpschef wijst daarbij op een rapportage waarin relevante feiten en omstandigheden over het betreffende gebied worden opgesomd. Uit deze rapportage blijkt onder meer dat in de periode van 15 april 2001 t/m 31 juli 2002 binnen het bewuste gebied
* 17 vuurwapenincidenten,

* 50 incidenten met overige wapens,

* 147 straatroven en

* 263 geweldsincidenten zijn geregistreerd.
Op de Nieuwe Binnenweg was er in dezelfde periode sprake van
* 5 vuurwapenincidenten,

* 23 incidenten met overige wapens,

* 60 straatroven en

* 111 geweldsincidenten.

Op de nabij gelegen Heemraadssingel vonden zes incidenten met vuurwapens plaats en 54 geweldsincidenten. Het aantal straatroven bedroeg aldaar 40.

Drugsgerelateerde overlast De rapportage vermeldt ook dat op verschillende plaatsen binnen het gebied sprake is van een voortdurende drugsproblematiek. Deze zorgt voor ernstige overlast, criminaliteit en geweld op straat. Het aangewezen gebied ligt in de wijken Middelland, Delfshaven en Spangen-Mathenesse. Deze wijken scoren in de Politiemonitor wat betreft de mate van onveiligheid de laatste jaren nog steeds zeer hoog.

Bekendmaking in diverse media Na bespreking van dit voorstel in het driehoeksoverleg met de hoofdofficier van justitie en de korpschef heeft de burgemeester het besluit genomen het gebied aan te wijzen. Dit besluit wordt gepubliceerd in het gemeenteblad. Tevens wordt het besluit bekendgemaakt in huis aan huisbladen.

Bevoegdheden officier van justitie in gebied In het door de burgemeester aangewezen gebied kan de officier van justitie gedurende de door de burgemeester bepaalde periode op grond van de artikelen 50, 51 en 52 Wet wapens en munitie, gelasten dat voor de duur van maximaal 12 uur tegenover een ieder de bevoegdheid wordt uitgeoefend om:

* verpakkingen van goederen, met inbegrip van reisbagage, te openen;
* vervoermiddelen te onderzoeken;

* een ieder aan de kleding te onderzoeken op wapens of munitie.