Dienstenbond CNV

Weer reorganisatie PinkRoccade
16-09-2002

Op 11 september heeft PinkRoccade de halfjaarcijfers gepubliceerd. Duidelijk is geworden dat er een tweede ontslagronde nodig is om de kosten te drukken. Op zich is de noodzaak van ingrijpen te rechtvaardigen. De vraag is alleen: Hoe wordt er gereorganiseerd?

PinkRoccade zet in op 350 ontslagen die met name zullen vallen in de detacheringshoek. Deze vorm van dienstverlening (opdrachten doen bij klanten) krijgt economisch gezien de hardste klappen.

De ontslagen zijn verdeeld over verschillende werkmaatschappijen. Bij Industrious loopt nog een grootschalige rightsizingoperatie die naar verwachting in november/december zal zijn afgerond. Deze staat los van de eerder genoemde 350 ontslagen.

Bij Finance gaat het om ongeveer 45-55 medewerkers die moeten vertrekken. Onduidelijk is nog of er een adviesaanvraag komt naar de ondernemingsraad. Evenzo is onduidelijk of er een sociaal plan wordt opgesteld (en door wie).

Bij Public gaat het om ongeveer 100 medewerkers. Ook hier is nog niet helemaal duidelijk hoe de reorganisatie wordt aangepakt.

Verder is ITM aan het reorganiseren en mogelijk spelen soortgelijke operaties bij andere werkmaatschappijen.

De CNV Dienstenbond is van mening dat de noodzaak van de reorganisatie getoetst moet worden door de ondernemingsraden van de betrokken werkmaatschappijen. Dit moet gebeuren op grond van het zgn. adviesrecht (artikel 25 Wet op de Ondernemingsraden).

Ontslagen
Als er sprake is van collectief ontslag (meer dan 20 ontslagen in één van de 6 CWI-regios (vroegere Arbeidsbureau), dan moeten vakbonden worden geïnformeerd. Op dat moment wordt door werkgever en vakbonden bekeken of een sociaal plan noodzakelijk is.

Er is nu sprake van 350 ontslagen (al dan niet vrijwillig), en deze reorganisatie komt bovenop een eerdere reorganisatie van bijna 700 arbeidsplaatsen (400 ontslagen en 300 natuurlijk verloop). De vraag is of nog veel medewerkers met een vrijwillige vertrekregeling zullen vertrekken.

Sociaal plan
Wij vinden dat er nu een sociaal plan moet komen op holding-niveau. Het belangrijkste is dat in dit plan duidelijke criteria worden genoemd op basis waarvan medewerkers moeten vetrekken. Het meest gebruikelijke criterium is het Lifo-principe (last in, first out). De medewerkers met de kortste dienstverbanden zullen het eerst vertrekken. In de praktijk wordt dit criterium gekoppeld aan het afspiegelingsbeginsel (voorkomen dat alle vijftigers ontslagen worden, of juist andersom). Je kijkt dan naar een evenredige verdeling over zgn. leeftijdsklassen.

Op woensdag 25 september hebben we een gesprek met de holding over de reorganisatie. Uiteraard wordt u direct daarna verder geïnformeerd.

Vanaf begin deze week worden individuele gesprekken met medewerkers gevoerd. Indien u daarvoor wordt benaderd, kunt u het beste contact opnemen met één van de regiokantoren van de CNV Dienstenbond. De juristen kunnen bekijken of de aangeboden regeling de toets der kritiek kan doorstaan.

Indien u nog geen lid bent of zeer kort lid bent, dan kunt u contact opnemen met ondergetekende. Ik zal bezien of u door een externe advocaat geholpen kunt worden. Vanzelfsprekend zullen we dan afspraken maken over de kostenverdeling.

Voor verdere vragen en/of opmerkingen kunt u contact opnemen met Wim Burggraaf, tel. (055) 577 26 40, email: w.burggraaf@cnvdibo.nl.