NOS



---

Nieuwssite NOS Jeugdjournaal groot succes

16-09-2002

Ruim anderhalf miljoen pageviews in één jaar

De nieuwssite van het NOS Jeugdjournaal, die morgen precies een jaar geleden online ging, is een groot succes. In het eerste jaar van haar bestaan werden er ruim 1.500.000 pagina's geraadpleegd door 300.000 bezoekers. De site van het NOS Jeugdjournaal ging op 17 september 2001 als eerste volwaardige nieuwssite voor kinderen in Nederland van start. Ook na één jaar geldt die positie nog steeds voor de Jeugdjournaal-site.

De site van het Jeugdjournaal brengt nieuws dat is afgestemd op kinderen van 8 tot en met 12 jaar. De site ondersteunt enerzijds de Jeugdjournaal-uitzendingen op televisie en bericht anderzijds ook los van de Jeugdjournaal-uitzendingen. Door de komst van de site hebben kinderen sinds september vorig jaar de gelegenheid om 24 uur per dag nieuws te volgen dat is afgestemd op hun niveau. Dat betekent dat nieuws meteen gemeld en geduid wordt in voor kinderen begrijpelijke taal. En belangrijke onderwerpen worden op de site verder uitgediept en uitgelegd in zogenaamde dossiers. Foto's en bewegende beelden ondersteunen de tekst op de site. Sommige onderwerpen op de site komen ook in het Jeugdjournaal van die avond aan bod, andere zijn enkel te zien op de site. Het NOS Jeugdjournaal verzorgt zelf de continue berichtgeving op de site op basis van journalistieke uitgangspunten als onafhankelijkheid en hoor en wederhoor.

Dat de site in een grote behoefte voorziet blijkt niet alleen aan het grote aantal bezoekers in het eerste jaar, namelijk 300.000. Veel kinderen reageren ook via het gastenboek of sturen mailtjes naar de redactie. Dat laatste doen overigens ook veel mensen uit het onderwijs, die de informatie van de site gebruiken als achtergrondinformatie voor de lessen op school. Het meest geraadpleegde onderdeel van de site zijn de nieuwsberichten. Op de tweede plaats staan de dossiers met achtergrondinformatie. In het eerste jaar van haar bestaan zijn de dossiers over de aanslagen op 11 september en over Pim Fortuyn het meest geraadpleegd.


---