Korps: Friesland, plaats: Fryslan 17-09-2002
Politieberichten van 16/9 13.00 uur t/m 17/9 07.00 uur

Heerenveen: ongeval met letsel
Maandagochtend omstreeks 08.30 uur vond op de Mercurius een aanrijding plaats tussen een scooter en een personenauto. De 16-jarige scooterbestuurder uit Wolvega reed van het (brom)fietsviaduct Weimakker in de richting van de Saturnus. Hij wilde vanaf het fietspad de voorrangsweg oversteken. Daar reed juist een 28-jarige man uit Luinjeberd. Hij botste met zijn auto tegen de scooter. De bestuurder van de scooter raakte gewond en is overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen. Daar bleken de verwondingen mee te vallen.

Drachten: diefstal uit garage
Maandagmiddag omstreeks 13.35 uur zag een getuige dat een man in de Lijsterstraat de garage van een woning met geweld opentrok. Hij zag de man even later met iets onder zijn arm weer vertrekken. De verdachte stapte op de fiets en reed weg in de richting van de Torenstraat. Omdat de getuige vermoedde dat er een diefstal werd gepleegd ging hij de verdachte achterna. De verdachte verdween in de richting van het busstation aan de Vogelzang. De getuige kon hem niet belopen en alarmeerde de politie. De omgeving werd afgezocht, maar de verdachte werd niet meer aangetroffen. Het betrof een man met onverzorgd lang blond haar in een staart, een kort glimmend zwart jack en een lichtkleurige baseballpet. De bewoner van de Lijsterstraat moet nog aangifte doen.

Franeker: insluiping in woning
Maandagochtend tussen 07.00 en 11.30 uur is een diefstal gepleegd in een woning aan de Osingastraat. Er werden sieraden, een horloge en sleutels weggenomen. Vermoedelijk is men binnengekomen via een niet afgesloten deur. De 27-jarige bewoner deed aangifte.

Nijelamer: eenzijdig ongeval met letsel
Maandagmiddag omstreeks 14.50 uur kwam een fietser, een 68-jarige man uit Heerenveen op de Kooiweg zonder aanwijsbare reden ten val. Hij liep hierdoor hoofdletsel op en reageerde niet meer. Hij is met de ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen.

Leeuwarden: diefstal gsms
Maandagmiddag tussen 14.00 en 14.30 uur zijn vanuit een winkel aan het Zaailand drie gsms gestolen. De gsms lagen in een afgesloten vitrine. Mogelijk is gebruik gemaakt van een valse sleutel. Namens het bedrijf deed een 30-jarige bewoner uit Leeuwarden aangifte.

Franeker: diefstal taxi
Tussen donderdagavond en zondagmiddag is vanuit een afgesloten loods aan de Kelvinstraat een taxi gestolen. Het betrof een groene Mercedes A170, kenteken 77-HV-BJ. Een 31-jarige man uit Arum deed namens het bedrijf aangifte.

Terwispel: te hard rijden, rijbewijs ingevorderd Maandagmiddag omstreeks 14.10 uur werd op de Rijksweg A7 Oost een 29-jarige man uit Groningen gecontroleerd. Hij reed met zijn personenauto 178 km/h in plaats van de toegestane 120. Hij kreeg proces-verbaal en zijn rijbewijs werd ingevorderd.

Balk: aanrijding met letsel
Maandagmiddag omstreeks 17.10 uur vond op de Wilhelminastraat een aanrijding plaats tussen een fietser en een auto. Op de Wilhelminastraat ter hoogte van de minitoronde reed een 45-jarige vrouw uit Balk met haar auto over de rijstrook richting het dorp Balk. Vanuit het dorp kwam een 9-jarige jongen uit Balk op de fiets over het schelpenpad richting rotonde en stak plotseling over. Hij kwam via de motorkap tegen de voorruit van die auto. De jongeman is met de ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek. Hij heeft vermoedelijk een hersenschudding.

Leeuwarden: mishandeling na burenruzie
Maandagmiddag omstreeks 18.00 uur liep een burenruzie in de Vletstraat uit op een vechtpartij. Een 22-jarige bewoner van de Vletstraat deed daarvan aangifte. Hij kreeg omstreeks dat tijdstip een buurman (volledige personalia nog niet bekend) op bezoek. De buurman klaagde over geluidsoverlast. Volgens de aangever werd hij geduwd. Toen dat zich herhaalde duwde hij terug, waarna een worsteling ontstond, waarbij de aangever werd gekrabd en gebeten. Hierna verliet de buurman de woning, maar niet voor lang. Hij kwam even later terug met een familielid en vernielde volgens de aangever een ruit van de voordeur. Ook werd de aangever verbaal bedreigd. Hij deed daarvan aangifte. De politie heeft de zaak in onderzoek.

Leeuwarden: te snel, rijbewijs ingevorderd
Maandag omstreeks 10.30 uur werd een 18-jarige man uit Kollum gecontroleerd op de Groningerstraatweg. Hij reed daar met zijn personenauto met een snelheid van 161 km/h, waar 100 km/h is toegestaan. De bestuurder had slechts zes dagen zijn rijbewijs. Dat werd nu ingevorderd. Tegen hem wordt ook proces-verbaal opgemaakt.

Dokkum: rijden onder invloed
Afgelopen nacht omstreeks 00.45 uur, tijdens een routinecontrole op de Hiausterdyk, bleek een 46-jarige man uit Dokkum zijn personenauto onder invloed te besturen. Aan het bureau blies hij 400 ug/l. Hij kreeg een rijverbod van 5 uur en tegen de man werd proces-verbaal opgemaakt.

Easterlittens: eenzijdig ongeval met letsel
Maandagavond omstreeks 23.15 uur werd een 62-jarige bestuurder van een personenauto uit Sneek onwel. Rijdende over de Froonackerdyk richting Sneek raakte hij even van de wereld. Hij kwam in de berm terecht, ging rakelings langs een boom, schoof door over de weg en kwam in de linkerkant op zijn zijkant in de sloot terecht. Een passant sloeg een ruit van de auto in en haalde het slachtoffer uit de auto. Door de ambulance is hij naar het ziekenhuis in Sneek gebracht. De auto is zwaar beschadigd afgesleept.

Oosterwolde: vernieling woning
Maandagavond omstreeks 22.15 uur probeerde een 34-jarige man uit Oosterwolde een woning aan de Hoge Haer binnen te dringen. De man schopte een ruit kapot en wilde naar binnen. Doordat de bewoonster hem met van alles bekogelde, lukte hem dit niet. De politie heeft de man ter plaatse aangehouden en voor nader onderzoek ingesloten. De bewoonster, een 41-jarige vrouw, moet nog aangifte doen. De aanleiding was van relationele aard.

Drachten: vechtpartij
Maandagavond omstreeks 21.15 uur werd bij de politie een massale vechtpartij op de De Bank en de Uitgang gemeld. De politie trof ter plaatse geen vechtende jongeren meer aan. Volgens omstanders zou een grote groep jongelui slaags zijn geraakt met twee inwoners van Drachten, 17 en 20 jaar. Daar zouden kettingen en knuppels bij gebruikt zijn. De twee Drachtsters waren gewond geraakt en zijn naar het ziekenhuis overgebracht. Daar bleken de verwondingen mee te vallen. Ze konden na behandeling weer naar huis. Ze wensten geen aangifte te doen. Toch is door de politie nog een onderzoek ingesteld. Diverse adressen van jongeren uit de andere groep zijn bezocht. Dit heeft niet tot opheldering geleid. De politie zal de komende dagen extra toezicht houden.

Zwaagwesteinde: inbraak winkel
Afgelopen nacht omstreeks 03.30 uur is ingebroken in een winkel aan de Voorstraat. Met een stoeptegel werd een ruit vernield. Vanuit de winkel werd rookwaar weggenomen. Vermoedelijk is men geschrokken van het luide alarm. Veel rokwaar bleef in de winkel achter. Namens het bedrijf deed een 33-jarige man uit Burgum aangifte.

Sumar: inbraak kantoor
Afgelopen nacht omstreeks 02.15 uur werd ingebroken in een kantoor van een bedrijf aan de Solcamastraat. De bij het bedrijf wonende eigenaar werd wakker van het inbraakalarm en hoorde een auto wegrijden. Toen hij ter plaatse kwam zag hij dat was ingebroken. Een raam was geforceerd, waarna men binnen kon komen. Vermoedelijk is men zonder buit vertrokken vanwege het alarm. De eigenaar, een 26-jarige man, deed aangifte.

Bolsward: inbraak woning
In de nacht van maandag op dinsdag is ingebroken in een woning aan de Florencestraat. Men kwam binnen door het slot van een achterdeur te forceren. De woning is doorzocht. Vermoedelijk is een portemonnee met wat geld en cadeaubonnen weggenomen. De bewoner (nog geen personalia bekend) moet nog aangifte doen.

Bureau Communicatie: 058 880 8272