Hoofdbedrijfschap Detailhandel (HBD) Persbericht 17-09-2002

Meer vraag naar biologische producten

De bestedingen aan natuurvoeding en reformartikelen zijn in 2001 sterk toegenomen. De consumptieve bestedingen aan biologische en biologisch-dynamische producten bedroegen in 2001 circa 355 miljoen. Ten opzichte van 2000 is de totale markt voor biologische en biologisch-dynamische producten in 2001 met 30% toegenomen. Dit blijkt uit het rapport Branches in Detail Natuurvoedingswinkels en Reformzaken van het Hoofdbedrijfschap Detailhandel (HBD).

De voedselveiligheidsproblemen in de reguliere landbouw van de afgelopen jaren hebben een belangrijke rol gespeeld in de toegenomen belangstelling voor biologische producten. Deze producten worden over het algemeen als veiliger gewaardeerd. Het effect van deze ontwikkelingen op de vraag naar biologische producten is in Nederland wel kleiner dan in de ons omringende landen. Op dit moment is het marktaandeel van biologische producten in Nederland nog slechts 1,2% van de totale consumptie. In Duitsland en Oostenrijk is dit 3% en in Denemarken ligt het marktaandeel van biologische producten al op 5%.

Met 42% van de bestedingen aan biologische producten was het marktaandeel van de supermarkten voor het eerst iets hoger dan dat van de natuurvoedingswinkels. De verwachting is dat dit marktaandeel de komende jaren verder zal toenemen. De natuurvoedingswinkels zagen hun marktaandeel iets teruglopen tot 41%. Ook de overige speciaalzaken, waaronder de reformzaken en de biologische slagerijen, moesten marktaandeel inleveren. Zij realiseerden in 2001 een marktaandeel van 11%. De detailhandel in natuurvoeding en reformartikelen telde in 2000 363 ondernemingen met in totaal 440 winkels. Hiervan behoort 18,7% tot een commercieel samenwerkingsverband. De grootste winkelketen in de detailhandel in natuurvoeding en reformartikelen is de Natuurwinkel.

Meer informatie over het rapport Branches in Detail Natuurvoedingswinkels en reformzaken kunt u vinden op www.hbd.nl. Het rapport is tegen betaling van 7,50 per exemplaar te bestellen (exclusief BTW en verzend- en administratiekosten) per e-mail: bestel@hbd.nl, via de HBD-bestellijn: telefoon 0800 023 02 05 (gratis) of per fax 070 338 57 11.