Socialistische Partij

SP doet aangifte strafbare feiten asbest

17-09-2002 o Anke Tiemens uit de Hof van Twente heeft per brief aangifte gedaan bij de officier van Justitie in Almelo van mogelijke strafbare feiten, begaan door de gemeente Hof van Twente.

In haar brief verzoekt zij, ook namens de SP, de officier van Justitie om na te gaan of de gemeente Hof van Twente strafbare feiten heeft gepleegd. Concreet gaat het hierbij om het onwettig afgeven van Schoongrondverklaringen aan de 84 bewoners van nieuwbouwwijk de Hogenkamp.
Tot dusver heeft de gemeente nog geen poging ondernomen om de vervuilde grond rondom de huizen in de wijk te saneren. De bewoners is verteld dat nieuw onderzoek pas volgend voorjaar tot enige verdere actie kan leiden.
Tiemens, die zelf jarenlang werkzaam is geweest bij Eternit en verschillende ex-collega's heeft verloren aan asbestziekte, vindt een dergelijke opstelling `onbestaanbaar'. Temeer omdat juist in de afgelopen jaren een groeiend aantal gevallen bekend is geworden van asbestziekte bij mensen die niet in de fabriek besmet zijn. Hieronder zijn ook mensen die door asbest in de bodem besmet en ziek geworden zijn.