PERSBERICHT (embargo tot 15.15 uur)

Kamer van Koophandel Oost-Brabant ziet weinig oplossingen voor het zorgelijk economisch

klimaat weerspiegeld in begrotingen

"Regering Balkenende negeert regionale bedrijfsleven"

Eindhoven, 17 september 2002
"Kabinet Balkenende erkent dat Nederland economisch gezien in zwaar weer terecht is gekomen, maar concrete oplossingen worden onvoldoende gegeven." Dit is de reactie van Ben Pollmann, directeur van de Kamer van Koophandel Oost-Brabant, op de verschillende begrotingen die vandaag zijn gepresenteerd. "Wanneer Oost-Brabant de sterkst groeiende economische regio van Nederland wil blijven, moeten de voorwaarden voor het bedrijfsleven optimaal zijn. In het kabinetsbeleid spreekt dit bewustzijn wel door, maar maatregelen lijken achterwege te blijven.Teleurstellend, zeker gezien het feit dat dit kabinet een nieuwe politieke wind door economisch Nederland wil laten waaien."

In alle begrotingen spreekt de grote zorg door voor de verslechterde economische situatie van Nederland. De begroting Economische Zaken constateert dat de export zwaar onder druk staat als gevolg van de internationale groeivertraging en een verslechterde concurrentiepositie van Nederland. Beide feiten hebben een grote impact op de economische situatie van Oost-Brabant. "In de regio zijn veel bedrijven gevestigd die zich met hun producten richten op de internationale markt. Dit betekent dat de klappen waarschijnlijk harder zullen aankomen in deze regio", aldus Pollmann. Minister Heinsbroek probeert wel enkele oplossingen aan te dragen, zoals vermindering van administratieve lasten, fiscale maatregelen en stimulering van de kenniseconomie. Maar hij besteedt te weinig aandacht aan het belang van goede randvoorwaarden voor het bedrijfsleven. "Het is van essentieel belang dat de vestigingsfactoren in de regio verder worden verbeterd. Hierbij denk ik met name aan de bereikbaarheid van de regio en de hoeveelheid bedrijventerreinen. Op beide deelterreinen zijn de begrotingen te weinig concreet in oplossingen."

Bedrijventerreinen
Minister Heinsbroek geeft aan meer ruimte te willen bieden aan het ondernemerschap in Nederland, hetgeen ook letterlijk betekent meer fysieke ruimte voor bedrijvigheid. Oost-Brabant is blij met deze uitspraak, aangezien het regionale bedrijfsleven dringend op zoek is naar kwalitatief goede terreinen. Maar de begroting laat dit onvoldoende zien: "Eerdere plannen voor de herstructurering van oude bedrijventerreinen lijken teruggedraaid te worden omdat de minister hiervoor geen geld ter beschikking wil stellen.Dit is teleurstellend, want voldoende kwalitatieve bedrijventerreinen zijn essentieel voor een gezond bedrijfsleven."

Bereikbaarheid
Het kabinet zal de komende vier jaar 460 miljoen euro extra uittrekken voor het aanpakken van een groot aantal knelpunten. Minister De Boer van Verkeer en Waterstaat wil daarnaast meer technologische toepassingen gebruiken voor de vermindering van de verkeersdruk op de Nederlandse wegen. "Wij zijn op zich zeer blij met de intensievere aandacht voor de filebestrijding. Ook de toepassingen van innovatieve technologieën spreekt ons aan aangezien wij er van overtuigd zijn dat wij in de regio de expertise hebben om hier aan bij te dragen. Vandaar dat we in 2003 een concreet project op willen zetten. Maar de meeste aanpassingen van de wegen in Oost-Brabant zullen pas rond of na 2010 worden voltooid. Dit is veel te laat om de problemen van nu daadwerkelijk op te lossen. Ook het opnieuw afschuiven van de verantwoordelijkheid voor de zogenoemde ruit rond Eindhoven-Helmond naar de regio, is voor de Kamer van Koophandel onverteerbaar."


---