GroenLinks


-

Door deze zure begroting valt niet heen te bijten

17 september 2002

Reactie van Paul Rosenmöller op de begroting 2002

De miljoenennota 2002 is zo zuur dat GroenLinks er niet door heen kan bijten.
Wie zoals het kabinet uit 15 mei de les trekt dat bezuinigen en schuldreductie dé topprioriteiten moeten zijn, graaft zijn eigen graf. Met luchtballonnen alleen bestrijd je geen maatschappelijke noden.

De begroting bevat geen antwoord op de toegenomen onvrede in ons land. Sterker nog, de onvrede over de staat waarin ons onderwijs, de zorg en het leefklimaat zich bevinden zal met dit beleid nog verder oplopen. Zelfs op de terreinen integratie en veiligheid worden ambities naar beneden bijgesteld. Fixatie op het terugdringen van migratie leidt tot een blinde vlek voor het concreet versterken van integratie. Ook de verkiezingsbelofte het opsporings-percentage te verhogen naar 35% is ingeslikt.
Op het groene terrein is het helemaal kommer en kwel. Dat wat groen werkt - groenbeleggen, groene stroom - wordt geschrapt. Dat wat groen beter moet gaan werken - openbaar vervoer, stads en streekvervoer - wordt gekort. Dit is het paard achter de wagen spannen en gebeurt mede om de heilige koe nog meer te ontzien.

Géén nieuw beleid lijkt nog beter dan dit beleid. Want het kabinet verergert de economische malaise, vernietigt reguliere én Melkertbanen en vergroot de inkomensverschillen.
Zelfs armoede wordt weer een thema, want dit kabinet legt de zwaarste lasten op de zwakste schouders. Koopkrachtbehoud is wel het minste wat je de armsten moet garanderen.
Met het afschaffen van de populaire spaarloonregeling creëert het kabinet zijn eigen verlofdip. De nieuwe verlofknip kan er immers (financieel) niet aan tippen.

Gelukkig groeit de kritiek op de kabinetsplannen. Ook uit onverwachte hoek. Want hoe lang is het geleden dat werkgevers klagen over te lage overheidsuitgaven? En zelfs de minister van Economische Zaken bepleit een GroenLinks begrotingsbeleid.

GroenLinks zal woensdag in haar tegenbegroting aantonen dat het veel beter kan. Door verstandiger om te gaan met de conjuncturele dip en het slim verschuiven van lasten wordt ruimte geschapen voor meer werk, betere sociale en groene voorzieningen en eerlijke inkomensverhoudingen.

Kortom, wie werkelijk maatschappelijke onvrede wil keren, kiest voor een ander begrotingsbeleid dat ruimte biedt voor een sociale en groene agenda.

P.s Op woensdag 18 september a.s. presenteert GroenLinks haar tegenbegroting om 10.00 uur in de Wittewaal v. Stoetwegenzaal


-
Meer weten? E-mail info@groenlinks.nl