Ingezonden persbericht

Mira Media vraagt om aandacht voor gelijkwaardige participatie van allochtonen in het mediadebat over normen en waarden

De regering stelt herstel van normen en waarden centraal. Het debat staat nog in de kinderschoenen en het is nog volstrekt onduidelijk over welke normen en waarden het zal gaan. Wel is duidelijk dat de focus vooral wordt gelegd op de verplichting tot inburgeren en te weinig op de inspanningen die nu reeds in alle bevolkingsgroepen aan de basis plaatsvinden om alle burgers (allochtoon en autochtoon) gelijkwaardig te laten participeren. Herstellen van vertrouwen en de discussie over normen en waarden is volgens Mira Media (voorheen Stichting Omroep en Allochtonen, Stoa) een tweezijdig proces waarbij zowel de politiek als de burger een rol moeten spelen. Dit betekent helder communiceren en goed aanpakken door iedereen in de samenleving.

Een goed kwalitatief en hoogwaardig mediabestel, dat een afspiegeling vormt van de Nederlandse multiculturele samenleving is hierbij een onmisbare schakel. De media kunnen functioneren als een publiek platform voor de uitwisseling van meningen tussen alle bevolkingsgroepen en bieden tegelijkertijd een kostbaar informatie- en communicatiekanaal naar en tussen de verschillende bevolkingsgroepen. Belangrijke voorwaarde daarbij is wel, dat alle bevolkingsgroepen gelijkwaardig participeren, vertrouwen hebben in de berichtgeving van het medium en zich er in kunnen herkennen.

Het is opvallend dat de regering weinig aandacht besteedt aan de rol van de media in de multiculturele samenleving en de participatie van de allochtone groepen in het debat. Er is weinig aandacht voor het feit dat steeds meer allochtone kijkers hun informatie steeds meer bij via satellietschotels te ontvangen zenders zoeken omdat ze zich niet in de berichtgeving op onze nationale zenders herkennen. Discussies over normen en waarden, opvoeding, maar ook over zorg en veiligheid worden ook in de huiskamers en de organisaties van etnisch culturele minderheden gevoerd. De meningen en opinies van deze groepen komen weinig voor op de opiniepagina's en in televisie- en radioprogramma's. Daarbij komt dat onevenwichtige berichtgeving en uitsluiting van meningen en van groepen in de media contraproductief werken en leiden tot frustraties en spanningen in de samenleving. Dit is niet bevorderlijk voor het integratie- en inburgeringsproces van allochtone groepen.

Om het normen en waarden debat evenwichtig te kunnen voeren en het inburgeringsproces verder te bevorderen is het noodzakelijk dat de gelijkwaardige participatie van allochtonen in de media wordt bevorderd. Het is daarbij van belang dat de communicatie- en informatiekanalen naar en met allochtone bevolkingsgroepen worden versterkt. Deze kanalen bieden de overheid directe communicatie mogelijkheden naar deze groepen toe, terwijl allochtonen de gelegenheid wordt geboden om hun visie op zaken te delen met andere bevolkingsgroepen. De eigen 'Nederlandse' media van en voor allochtonen nemen naar de mening van Mira Media daarin een belangrijke plaats in.

Om dit te bereiken pleit Mira Media voor een beleid dat de participatie van allochtone groepen in de media bevordert en communicatie- en informatiekanalen naar allochtone bevolkingsgroepen versterkt. Het is van belang dat de allochtone deskundigen en woordvoerders zich verder bekwamen om op gelijkwaardige wijze deel te nemen aan het publieke debat in de media. Ondersteuning van de eigen media en het financieel mogelijk maken van mediatrainingen voor allochtone deskundigen en woordvoerders van allochtone organisaties is daarbij een stap in de goede richting.

Utrecht, 17 september 2002

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Ed Klute, directeur van Mira Media, telefoonnr: 030-230 22 40 of de website bezoeken: www.miramedia.nl

Mira Media - schakel met de multiculturele samenleving

Mariaplaats 3-1 Postbus 1234
3511 LH Utrecht 3500 BE Utrecht
Nederland Nederland

Tel. : +31-(0)30-2302240
Fax. : +31-(0)30-2302975
Email: info@miramedia.nl

http://www.miramedia.nl
http://www.multicultureelplein.nl
http://www.multicultural.net
http://www.11-september.nl
http://www.replay4me.nl