Ingezonden persbericht

Utrecht, 17 september 2002
Referentie: F01-1/810/AtH

Persbericht


-embargo tot 17 september 15.00 uur -

Goed beleid vraagt meer dan mooie woorden

De Federatie van Ouderverenigingen is ernstig teleurgesteld over de miljoenennota. Voor de dienstverlening aan mensen met een verstandelijke handicap lijken ambitieuze doelstellingen te worden gesteld. De middelen ontbreken echter. Knelpunten worden er niet aangepakt. Voorwaarden voor echte vraagsturing worden niet vervuld. Commentaar van de ouderverenigingen: goed beleid vraagt meer dan mooie woorden.

De persoon centraal

Helaas lijkt het in de plannen van het kabinet niet te gaan om de persoon met een verstandelijke handicap en zijn ouders/verwanten. Al jaren is de kwaliteit van bestaan van mensen met een ernstige verstandelijke handicap ernstig onder de maat. Er wordt echter geen aanzet geleverd tot verbetering. Ook wordt er geen stimulans gegeven om mensen met intensieve zorgvragen te laten profiteren van de wachtlijstaanpak. Voor veel mensen met een handicap zal de invoering van eigenbijdrage voor alle AWBZ-functies leiden tot ernstige inkomensachteruitgang. Vraagsturing wordt niet ingevuld.

Participatie

In de miljoenennota wordt onvoldoende aangegeven hoe men ervoor wil zorgen dat mensen met een verstandelijke handicap op hun eigen wijze aan het leven deel kunnen nemen. Geen geld voor onderwijs, geen geld voor vrije tijd. Er komt slechts extra geld beschikbaar voor de opvang van mensen met een lichte verstandelijke handicap die ernstig maatschappelijk probleemgedrag vertonen. Is dat wat we straks moeten verstaan onder 'community care'?

Positieversterking

Hoezo vraagsturing? Terecht wordt gesteld dat de klant moet kunnen kiezen. Maar om cliënten mondiger te maken, zijn voorzieningen en wet- en regelgeving nodig. Deze ontbreken echter in de plannen van het kabinet. Cliënten en hun ouders worden niet gekend in de invoering van de vraaggestuurde bekostiging in 2003. Er wordt wel gewerkt aan de versterking van de positie van zorgkantoor en zorgverzekeraar. De juridische positie van de cliënt komt pas later aan de orde.
Ook is er sprake van een dienstenwet waarmee straks hulpmiddelen en thuiszorg via de gemeente geregeld worden. Dit zal echter leiden tot dezelfde rechtsonzekerheid en rechtsongelijkheid als we nu al kennen voor de Wvg.

Kortom, de doelstellingen voor de zorg aan mensen met een verstandelijke handicap zijn wellicht ambitieus geformuleerd. Maar de middelen om deze 'ambitieuze doelstellingen' ook werkelijk te realiseren ontbreken in de miljoenennota. De ouderverenigingen hebben altijd geleerd dat goed beleid meer vraagt dan mooie woorden.

_____
Voor de redactie,