ChristenUnie


De woorden roepen herkenning op Dinsdag 17 September 2002 - 16:02

Het kabinet spreekt in de Troonrede behartenswaardige woorden. Niet alleen over het belang van een herwaardering van waarden en normen, maar ook over duurzaamheid en solidariteit. Leen van Dijke: "Het kabinet geeft leiding aan de herontdekking van waarden en normen en werkt aan de veiligheid. Dat doet mij deugd. Daarin staan wij aan hetzelfde front". Hij is sceptisch over de mooie woorden inzake de bestrijding van de armoede, de aanpak van het mobiliteitsprobleem en de bevordering van duurzame ontwikkeling. "Dit klinkt goed, maar staat mijn inziens op gespannen voet met het regeringsbeleid".

De ChristenUnie is blij met de zegenwens aan het einde van de Troonrede. "De economische situatie geeft reden tot zorg, maar ook op andere terreinen wachten complexe vraagstukken op een oplossing. Gods zegen is onmisbaar. De ChristenUnie sluit zich daarom van harte aan bij de zegenwens van Hare Majesteit aan het adres van de Staten-Generaal", aldus Van Dijke.

De waarnemend fractievoorzitter van de ChristenUnie roept het kabinet op de woorden van de Troonrede waar te maken. Leen van Dijke: "In het debat over het strategisch akkoord en de regeringsverklaring stonden we tegenover een kabinet met twee gezichten. Er was herkenning en vervreemding". Hij doelt op de ruimte voor een verbinding tussen geloof en politiek en de herontdekking van de moraal, die herkenning oproepen. Maar ook op het gebrek aan een concrete invulling van begrippen als solidariteit en rentmeesterschap, dat juist tot vervreemding leidt. "We moeten stoppen met de vernietiging van de schatkamer van de schepping", zei de minister-president in Johannesburg. Leen van Dijke wil dat het kabinet dat waarmaakt: "De Kyoto-doelstellingen moeten serieus genomen worden en het kabinet moet van de weeromstuit niet vervallen in treintje pesten". De zorg voor de zwakken is onvoldoende. Van Dijke wijst op de nood onder dak- en thuislozen en de moderne slavenhandel in de prostitutie: "Laat het kabinet investeren in de opvang van mensen zonder thuis en in uitstapprogramma's voor prostituees".


---