Hogeschool van Amsterdam

Hogeschool van Amsterdam opent Hogeschooljaar met conferentie over kwaliteit en onderwijs

(Amsterdam, 23 september 2002)

De Hogeschool van Amsterdam (HvA) heeft dit jaar gekozen voor een andere opening van het studiejaar dan in voorafgaande jaren. Kwaliteit in het onderwijs staat hoog op de agenda van zowel studenten als docenten, alsook van het bedrijfsleven en het ministerie van OC&W. Daarom organiseert de HvA op 26 september 2002, in Paradiso, de Q-conference (Quality-conference). Dit wordt een conferentie van één dag met specifieke aandacht voor toetsen en beoordelen in samenhang met kwaliteit binnen het onderwijs.

De conferentie (zie ook www.q-conference.hva.nl) wordt georganiseerd door de afdeling Onderwijsresearch en Ontwikkeling (OrO) van de HvA in samenwerking met Doors of Perception. De dag is opgebouwd uit drie verschillende onderdelen: Assurance & Control, Assessment & Feedback en Reflection & Design. Het afgelopen jaar heeft OrO het project 'Toetsen en Beoordelen' vorm gegeven, waarbij meer dan 400 docenten van de HvA betrokken zijn geweest. Een aantal van deze docenten alsmede studenten van de HvA zal deelnemen aan de conferentie en hun inzichten en dilemma's presenteren. Externe sprekers zijn o.a.:
* Bill Wetzel, een van de leiders van Students against Testing, een nationale studentencampagne in de Verenigde Staten tegen gestandaardiseerde toetsing.

* Paul Black, Emeritus Professor aan King's College in London, gespecialiseerd in assessmentstrategieën in het Hoger Onderwijs.
* Carla Rinaldi, sedert 30 jaar verbonden aan de kleuterscholen van de stad Reggio Emilia in Italië, waar de kleuters het onderwijs mee ontwerpen.

Rob Scheerens, collegevoorzitter HvA: "De Q-conference heeft een bijzonder karakter. Het lijkt de HvA gepast om in deze tijd, waarin de ontwikkelingen binnen het Hoger Onderwijs extra inzet vragen van velen, een moment te creëren van inspiratie."

Op 26 september 2002 zal tevens de 'Score-site' (www.score.hva.nl) gelanceerd worden. Uit onderzoek is gebleken dat bij studenten de behoefte bestaat aan meer informatie over toetsen en beoordelen. Doel van deze site, van studenten voor studenten, is daarom ook om studenten te informeren over welke toetsvormen er gebruikt kunnen worden, wat ze inhouden en hoe ze zich hierop kunnen voorbereiden.


---

Contactpersoon voor de pers

Sara Thijssen
tel. 020 - 570 26 08
e-mail: s.thijssen
@mc.hva.nl