Ministerie van Justitie


http://www.justitie.nl

MIN JUST: Maatregelen om Nederland veiliger te maken

Wiebe Alkema
070 370 7225

4211
17.09.02

Justitiebegroting 2003
FLINK PAKKET AAN MAATREGELEN OM NEDERLAND VEILIGER TE MAKEN

Nederland moet aan het eind van de kabinetsperiode veiliger zijn. Daarom krijgt de criminaliteitsbestrijding de komende jaren hoge prioriteit, zowel preventief als repressief. Het kabinet presenteert begin oktober een veiligheidsprogramma waarin maatregelen staan om de criminaliteit stevig aan te pakken. De geregistreerde criminaliteit moet dalen en het ophelderingspercentage moet omhoog. In verband hiermee stelt het kabinet zich tot doel dat het OM en de rest van de justitiële keten vanaf 2003 jaarlijks tienduizend extra zaken afhandelen, oplopend tot 40.000 extra zaken per jaar in 2006. Dat schrijft minister Donner van Justitie in de toelichting op zijn begroting voor 2003.

Veiligheidsprogramma
Het veiligheidsprogramma richt zich vooral op zaken die de burger direct raken, zoals overvallen, inbraken en straatroof. De pakkans moet omhoog. Met de politie worden in 2003 afspraken gemaakt over de te behalen resultaten in de opsporing. In 2003 worden 20.000 zaken extra door de politie opgepakt, waarbij in de bijzonder aandacht zal zijn voor veelplegers. Dit zal leiden tot 10.000 zaken extra voor het OM. De ervaring leert namelijk dat één op de twee door de politie afgeronde zaken leidt tot één zaak bij het OM.

Handhaving
Sterke gevoelens van onveiligheid in onze samenleving hebben het kabinet ertoe gebracht om veiligheid als één van de kernthema.s te zien waarop nieuw beleid en uitvoering daarvan gericht dient te zijn. Dat betekent dat meer delicten opgespoord en meer daders gestraft dienen te worden. Maar ook de controle en het toezicht op de naleving van de wetgeving zal moeten worden geïntensiveerd, opdat burgers zich aan de regels houden.
Een veilige samenleving wordt niet alleen tot stand gebracht door een overheid die handhaaft, handelt en hoedt. Ook burgers, bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties hebben daarbij een eigen verantwoordelijkheid. Het tolereren van wetsovertredingen en niet handhavend optreden door de overheid moet worden teruggedrongen. In een Rijksbreed actieprogramma initieert Justitie de ontwikkeling en vooral ook de uitvoering van handhavingsprogramma.s, waarbij burgers, bedrijven, maatschappelijke organisaties en overheden gezamenlijk werken aan de bevestiging van de rechtsnormen en de naleving van regels. Dit gebeurt in aanvulling op het lopende programma Handhaven op Niveau, dat zich richt op verbetering van de handhaving binnen gemeenten, provincies en waterschappen.
In 2003 werkt het ministerie van Justitie samen met de andere departementen aan een lijst van indicatoren die aangeeft wanneer een handhavingsplan vereist is bij nieuwe wetgeving of nieuw beleid. Ook wordt gewerkt aan een checklist met elementen voor de inhoud van het handhavingplan, en de procedure voor de totstandkoming en vaststelling ervan. Per 2004 heeft ieder departement een handhavingsplan op tenminste één beleidsterrein waarbij veiligheid in het geding is. In dit project wordt nauw samengewerkt met de mede-overheden en de diverse handhavingsactoren.

Verder wil het kabinet de fraudebestrijding intensiveren. De nota .Bestrijding fraude en financieel economische criminaliteit 2002-2006. vormt de basis.

Opsporing
Meer resultaat bij de bestrijding van de criminaliteit kan alleen worden bereikt als er extra steun komt voor de opsporing. Zo wordt toepassing van DNA-technieken bevorderd. Het Nederlands Forensisch Instituut krijgt in 2003 8,2 miljoen euro voor DNA-onderzoeken in strafzaken. Volgend jaar begint Justitie aan de bouw van een landelijke forensische sporendatabank. Daarin kunnen sporen als vingerafdrukken, kogels-en hulzen, schoen- en digitale sporen worden opgeslagen en met elkaar vergeleken. Hierdoor kunnen meer delicten met elkaar in verband worden gebracht. Justitie kijkt of het mogelijk is de DNA-databank bij de nieuwe sporenbank te betrekken. Nieuwe wetgeving moet DNA-onderzoek mogelijk maken bij veroordeelden, en naar de uiterlijk waarneembare kenmerken van onbekende verdachten. Na inwerkingtreding van beide wetsvoorstellen neemt het aantal DNA-profielen in de DNA-databank met enkele duizenden per jaar toe. Zo zullen naar verwachting alleen al in 2004 11.000 DNA-profielen van mensen worden opgenomen die na 1 januari 2004 worden veroordeeld voor een in de wet aangewezen gewelds- of zedenmisdrijf.

Het kabinet wil ruimer gebruik van cameratoezicht toestaan. In het voorjaar van 2003 dient minister Donner een wetsvoorstel in bij de Tweede Kamer dat de invoering van een algemene identificatieplicht regelt. Aansluitend volgt een wetsvoorstel voor uitbreiding van controlebevoegdheden van de politie op wapens in voertuigen. Daarnaast worden bevoegdheden van bijzondere opsporingsambtenaren uitgebreid. Nog dit jaar gaat er een Visienota naar de Tweede Kamer over de koppeling van databestanden in het belang van de opsporing. Het Meldpunt Ongebruikelijke Transacties (MOT) breidt in 2003 expertise en capaciteit verder uit. Dit houdt verband met de meldplicht van handelaren in zaken van grote waarde en de vrije beroepsgroepen. Voor de uitvoering van het Actieplan terrorismebestrijding en veiligheid krijgt Justitie in 2003 10 miljoen euro.

Organisatie
Maatregelen die de organisatie van het opsporingswerk verbeteren en leiden tot een hoger ophelderingspercentage worden met voorrang gerealiseerd. Voorbeelden hiervan zijn een landelijke gestandaardiseerd informatiesysteem en de oprichting van een landelijke recherche die onder gezag komt van het Landelijk Parket van het OM en per 1 januari 2004 wordt ondergebracht bij het Korps Landelijke Politie Diensten. De zeven kernteams en de andere landelijk opererende kernteams - waaronder de Unit Synthetische Drugs en de Unit Mensensmokkel - gaan deel uitmaken van de nationale recherche. Kwantiteit en kwaliteit worden niet uit het oog verloren. Recherchecapaciteit wordt uitgebreid en er wordt in kwaliteit van de opsporing geïnvesteerd Ook moet het deskundigheidsniveau omhoog waarbij met name geïnvesteerd wordt in het forensisch technisch onderzoek. Beproefde standaard recherchemethodieken worden ingevoerd bij alle politiekorpsen. Door de maatregelen zal de effectiviteit van de recherche in belangrijke mate toenemen.

Productie
Om de toegenomen productie van de politie op te kunnen vangen, wordt ook de capaciteit van de verder justitieketen uitgebreid. OM, rechterlijke macht, Raad voor de Kinderbescherming, Reclassering en overige justitiële instellingen, zullen in 2003 voorbereidingen treffen om de uitbreiding tot stand te brengen.
---

17 sep 02 15:22