Ministerie van Justitie


http://www.justitie.nl

MIN JUST: Modernisering sanctiestelsel dringend noodzakelijk

Annette Dijkstra
070 370 4888

4213
17.09.02

Justitiebegroting 2003
MODERNISERING SANCTIESTELSEL DRINGEND NOODZAKELIJK

Er is een stijgende behoefte aan gevangeniscapaciteit: volgens prognoses van het Wetenschappelijk Onderzoeks- en Documentatiecentrum (WODC) ongeveer 1700 cellen. Wanneer daar nog de gevolgen van de maatregelen uit het Strategisch Akkoord bij worden opgeteld, is het duidelijk dat het in deze kabinetsperiode om enkele duizenden cellen gaat. De bijzondere noodopvang voor drugskoeriers gaat van 700 naar 1031 cellen. Het kabinet zal in 2003 nader aangeven hoe en met hoeveel de gevangeniscapaciteit zal worden uitgebreid. Het is echter onmogelijk de groeiende druk op de celcapaciteit op te vangen met alleen cellenbouw. Om die reden . en ook om recidive effectiever te bestrijden - is modernisering van het sanctiebeleid dringend noodzakelijk.

Dat schrijft minister Donner van Justitie in de toelichting op zijn begroting voor het 2003.

Bij de modernisering van het sanctiestelsel moet onder meer gedacht worden aan:

* aard en maat van de straf mede bepalen aan de hand van het herhalingsrisico en de mogelijkheden tot verbetering bij de dader;
* de beschikbare celcapaciteit flexibeler inzetten;
* meer eenvoudige cellen en regimes voor kortgestraften en drugkoeriers en meerpersoons cellen op grotere schaal invoeren;
* meer gedetineerden bij wie dat gelet op het geringe herhalingsrisico verantwoord is, onder elektronisch (reclasserings)toezicht plaatsen;

* grotere effectiviteit van de programma.s gericht op maatschappelijke reïntegratie van gedetineerden.

In 2003 presenteert Justitie een samenhangend plan voor de modernisering van de straftoepassing, met daarin een uitgewerkt voorstel voor de herinvoering van de voorwaardelijke invrijheidstelling met strikt toezicht op naleving daarvan.

Jeugdcriminaliteit
Jeugdcriminaliteit is niet alleen ernstiger van aard dan voorheen, ook de jongere leeftijd van de daders is zorgwekkend. Daarbij zijn jeugdigen uit etnische minderheidsgroepen oververtegenwoordigd en pleegt en relatief kleine groep jongeren een groot deel van de strafbare feiten. Dat vergt een stringente repressieve aanpak: dat wil zeggen: krachtig, snel en effectief. Verplichte opvoedingsondersteuning kan deel uitmaken van die aanpak. Voor veelplegers en harde-kernjongeren komt er een gerichte aanpak met een ruimere toepassing van voorlopige, hechtenis, intensieve begeleiding en nachtdetentie. Van de bestaande methodieken op dit terrein en op het terrein van de opvoedingsondersteuning zal de effectiviteit worden onderzocht. Die projecten die tot de beste resultaten leiden, zullen landelijk worden ingevoerd. Verplichte nazorg moet de kans op recidive verminderen. Die zorg begint al binnen de justitiële inrichtingen met een onderwijs- en trainingsprogramma, gericht op resocialisatie, heropvoeding en terugkeer naar school of arbeidsmarkt. Eind 2002 krijgt de Tweede Kamer het uitvoeringsprogramma toegezonden.

Recidive
Om de maatschappelijke veiligheid te vergroten wil Justitie de komende jaren de recidive van veroordeelden terugdringen. Door middel van een verhoging van de strafmaat en ook door een selectief programma .terugdringen recidive. moet de overlast door recidivisten verminderen.
Er zal in het bijzonder worden geïnvesteerd in veelplegers en plegers van gewelds- en zedendelicten, met speciale aandacht voor jongvolwassenen. Er zal een landelijke screening worden toegepast om de doelgroepen te selecteren en betrokkene in het juiste type inrichting te plaatsen. Tevens komt er een toetsing van de bestaande en toekomstige programma.s aan criteria voor effectieve interventies. Tenslotte zal er een intensiever toezicht en nazorg plaatsvinden na het verlaten van de inrichting.
Naast deze maatregelen komt er aandacht voor nieuwe en uitbreiding van specifieke voorzieningen voor veelplegers, vergelijkbaar met programma.s als de strafrechtelijke opvang verslaafden (SOV). Het programma forensische zorg zal zich daarbij specifiek richten op gedetineerden met psychiatrische problemen.

Preventie
Effectieve criminaliteitspreventie levert een bijdrage aan het gevoel van veiligheid van de burgers en voorkomt een verdere belasting van de justitiële keten. Samenwerking met maatschappelijke partners is daarbij onontbeerlijk. Onder de vlag van het Nationaal Platform Criminaliteitsbeheersing zullen tal van problemen worden aangepakt die voor zowel overheid als bedrijfsleven van belang zijn. Er zullen actieprogramma.s worden opgezet gericht tegen geweld op straat en straatroof.
Met ingang van 2003 krijgen gemeenten en andere overheden meer mogelijkheden om te beoordelen of een bedrijf dat zij een vergunning willen geven of een aanbesteding willen gunnen integer is (buro BIBOB).
Om de bestaande expertise op het terrein van de criminaliteitspreventie te bundelen richten de ministeries van Justitie en BZK gezamenlijk een Centrum voor criminaliteitspreventie en veiligheid op.
Een hoge prioriteit krijgt het voorkomen van huiselijk geweld door actieve voorlichting en deskundigheidsbevordering en het voorkomen van herhaling daarvan door de plegers van dat geweld uit huis te plaatsen. Daarvoor wordt een wetsvoorstel voorbereid.

---

17 sep 02 15:28