---

Ministerie van Defensie



---

foto: Minister Korthals en staatssecretaris Van der Knaap (Peter Wiezoreck)

Defensiebegroting 2003: ambities én bezuinigingen

17-09-2002

Bij Defensie moet ook de komende jaren de hand aan de ploeg worden geslagen. Niet alleen omdat we in 2003 en de daarop volgende jaren weer zullen deelnemen aan verscheidene militaire operaties, maar ook omdat we op tal van andere gebieden ambities hebben. Zo hebben we voor het komende jaar vijf speerpunten van beleid geformuleerd. De doelstellingen die minister Benk Korthals bedoelt zijn de bestrijding van terrorisme, de verdere versterking van de Europese defensiesamenwerking, de voortzetting van maatregelen uit de Defensienota 2000, de verdere doorvoering van het Veranderingsproces en de versterking van het personeelsbeheer. Naast ambities hebben de minister en staatssecretaris Cees van der Knaap echter ook te maken met bezuinigingen. Hoe die ingevuld worden, maken de bewindslieden in november bekend.

Bij die bezuinigingen gaat het over vier jaar gerekend om 816 miljoen euro. Korthals en Van der Knaap denken een flink deel van het bedrag te kunnen vinden door de doelmatigheid te vergroten, investeringen uit te stellen of af te blazen en zo nodig de doelstellingen van de Defensienota 2000 bij te stellen. Ook wordt privatisering van onderdelen niet uitgesloten. Doel is de operationele capaciteit zoveel mogelijk in stand te laten. Minister Korthals: Dat is immers de core-business en ook het bestaansrecht van Defensie. De bewindsmin gaf aan dat in feite al een bijstelling heeft plaatsgevonden van de doelstellingen van de Defensienota 2000 met het besluit dat de krijgsmacht niet langer tegelijkertijd aan vier operaties van bataljonsgrootte zal deelnemen. We gaan nu uit van maximaal drie van dergelijke operaties in dezelfde periode.

Hoe de bezuinigingen precies worden ingevuld is momenteel onderwerp van studie. In november zullen de bewindslieden in een Nota van wijziging op de begroting 2003 duidelijk maken welke concrete maatregelen in het aanstaande begrotingsjaar worden genomen om tegemoet te komen aan de personele en financiële taakstellingen uit het Strategisch Akkoord van de regering. Minister Korthals stelde dat er sprake is van een ingewikkeld proces. Maar ik ben ervan overtuigd dat we samen met de defensiemedewerkers de eindstreep op tijd bereiken. Misschien moeten we gaandeweg maatregelen nemen die niet overal met applaus worden ontvangen, maar neemt u van mij aan dat de staatssecretaris en ik dit traject met de juiste mix van zakelijkheid en zorgvuldigheid willen doorlopen.

Staatssecretaris Van der Knaap zegt ernaar te streven dat de komende efficiencyslag de mensen in de operationele diensten niet direct zal treffen. Op deze categorie personeel wordt voor de uitvoering van de vredesoperaties al een zwaar beroep gedaan. De besparingen zullen dus vooral elders in de defensieorganisatie gevonden moeten worden. Waar het om gaat is ontbureaucratisering, ontstaffing, ontschotting en integratie. En: Mijn streven is gedwongen ontslagen te voorkomen. Dat wil niet zeggen dat ik ruimte geef voor ellenlange processen bij het schrappen van functies. Mensen aan het lijntje houden, pappen en nathouden is niet mijn stijl. Ik streef naar zorgvuldige, maar tegelijkertijd snelle procedures. Dan weet het personeel eerder waar het aan toe is. De bewindsman benadrukt verder dat hij ervoor wil zorgen dat Defensie blijft beschikken over gemotiveerde en gekwalificeerde werknemers. Defensie is een goede en moderne werkgever. Dat moet zo blijven. De arbeidsvoorwaarden bij Defensie zijn top of the bill. Defensie zal de ontwikkelingen en vernieuwingen in de samenleving in dit opzicht nauwgezet blijven volgen. De ingeslagen richting naar een CAO á la carte, met een breed scale aan individuele mogelijkheden, wordt voortgezet. (foto: Hennie Keeris)

Gerelateerde pagina's

* Defensiebegroting 2003