Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

begroting

Recht op zorg en doelmatigheid centraal in begroting

De bewindslieden van VWS hebben voor het eerst het recht op zorg voor burgers die gebruikmaken van thuiszorg, ziekenhuiszorg, verpleging en verzorging, medicijnen of huisarts vastgelegd in de Zorgnota en de Begroting 2003. Dit recht volgt uit de afspraken die bij de totstandkoming van het nieuwe kabinet zijn gemaakt. Het houdt concreet in dat verzekerden het hele jaar gebruik moeten kunnen maken van hun aanspraken op zorg.

Deze kabinetsperiode is vooralsnog ¤ 9,5 miljard extra uitgetrokken voor de zorg.
De volume uitgaven mogen jaarlijks met 2,5 procent stijgen. Daarnaast is er tot en met 2006 een extra bedrag van ¤ 1,2 miljard beschikbaar voor het terugdringen van te lange wachttijden. Naast het extra geld heeft het kabinet voor de komende vier jaar ook een pakket ombuigingen in de zorg van totaal ¤ 568 miljoen afgesproken, waaronder een efficiencykorting ter vermindering van de bureaucratie en een korting op het budget van geneesmiddelen.

Minister Bomhoff en staatssecretaris Ross-van Dorp willen de komende jaren meer doelmatigheid in de zorg; financiële prikkels binnen een goed samenhangend zorgstelsel zullen hieraan bijdragen. De verantwoordelijkheid van verzekeraars en zorgverleners voor het vergroten van doelmatigheid neemt toe. Hiermee loopt het kabinet vooruit op de invoering van het nieuwe ziektekostenstelsel in 2005. Extra geld, meer doelmatigheid en afschaffing van overbodige regels zullen leiden tot een hogere productie, zo is het uitgangspunt.

Kwaliteit en toezicht

De bewindslieden zullen de aandacht voor kwaliteit in de zorg en de rol van de cliënt versterken. Kwaliteit is in de eerste plaats een verantwoordelijkheid van aanbieders van zorg. Zij moeten via kwaliteitssystemen en keurmerken duidelijker maken wat de cliënten van hen kunnen verwachten. Het toezicht vanuit de overheid zal verder bekeken worden, de rol van de inspecties daarin wordt versterkt.

Arbeidsmarkt

Om de personeelsvoorziening ook in de toekomst te waarborgen wordt het aantal opleidingsplaatsen verder uitgebreid en de aanpak van het ziekteverzuim gestimuleerd.
De maximale instroom voor de studie geneeskunde is in september verhoogd tot 2550 plaatsen, de instroom van medisch specialisten neemt met 50 procent toe tot 300 plaatsen per jaar en het aantal opleidingsplaatsen tot huisarts stijgt met 250 plaatsen tot 670. Ook de instroom van verplegend en verzorgend personeel is toegenomen. De inschrijving van HBO-studenten is met bijna 400 toegenomen (dit is een stijging van 15,4 procent ten opzichte van 2001). De instroom van de opleidingen niveau 1 t/m 4 is gestegen met 20 procent. Ouderen

Het kabinet bereidt een notitie voor over het beleid voor senioren en ouderen voor het komende decennium (tot 2010), met een doorkijkje naar 2030. De vergrijzing dwingt tot aanpassingen in de samenleving zodat die beter is toegesneden op de veranderende behoeften en wensen van ouderen. Hierin zal de levensloopbenadering centraal staan.

Jeugd

Het kabinet zal de wet op de jeugdzorg, die thans voor behandeling in de Tweede Kamer ligt, aanpassen. Mede als gevolg van het drama met een gezin in Roermond wordt in de nieuwe wet de gezinscoach geïntroduceerd. Die brengt vanuit het Bureau Jeugdzorg hulp op gang bij gezinnen met ernstige problemen. De vrijwillige hulpverlening moet meer dwingend kunnen zijn dan thans het geval is.

Sport

Het beleid voor de lokale sportbeoefening wordt verder versterkt. Ook provincies en sportbonden kunnen gebruikmaken van de zogenoemde breedtesportimpuls. De effecten van deze al enkele jaren lopende impuls worden geëvalueerd. Ook een gezonde leefstijl door sport en bewegen wordt verder gestimuleerd.

Beleidsagenda 2003 1. Beleidsagenda 2003
Nota, 17-9-2002

Zorgnota 2003 2. Zorgnota 2003
Nota, 17-9-2002

Begroting 2003 3. Begroting 2003
Themapagina, 17-9-2002