Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Algemene Zaken

Persbericht
17 september 2003

BEGROTING ALGEMENE ZAKEN (III) VOOR HET JAAR 2003

Het ministerie van Algemene Zaken neemt - samen met de andere ministeries ­ concrete initiatieven om de communicatie tussen de burgers en `Den Haag' te verbeteren. Eind dit jaar start een periodiek belevingsonderzoek naar wat mensen belangrijk vinden en verwachten van de overheid. Bij het op elkaar afstemmen van de websites werken alle ministeries samen onder de paraplu van Regering.nl. En de overheid gaat doelgroepen die voor haar moeilijk bereikbaar zijn ­ zoals jongeren en allochtonen
- benaderen op een manier die beter aansluit bij hun behoeften en communicatiekanalen.
Er is een kloof ontstaan tussen grote groepen burgers en de overheid. Algemene Zaken, als verantwoordelijk departement voor het algemeen communicatiebeleid van het rijk, neemt initiatieven bij het verkleinen van die kloof. Onlangs is al één toegang op het web gecreëerd voor nieuws en informatie van alle ministeries: Regering.nl.

De informatievoorziening aan burgers via Postbus 51 wordt verder vernieuwd. Telefonie en internet worden samengevoegd tot één contactcenter. Vanuit één database worden burgers met vragen gratis en snel geholpen. Voor vragen per email aan de overheid is de norm dat 80% binnen 48 uur moet zijn beantwoord.

Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid

Op 1 januari 2003 begint een nieuwe zittingsperiode van de WRR. De nieuwe raad zal na haar benoeming zo spoedig mogelijk een werkprogramma vaststellen. In de nieuwe raadsperiode (2003- 2008) wil de WRR meer expliciet een expertisecentrum worden en sneller, zichtbaarder en spraakmakender gaan opereren bij het agenderen van belangrijke vraagstukken. In 2003 zullen twee kortere studies en vier achtergrondstudies worden uitgebracht.

RVD, 17.09.2002