D66

Eerste reactie D66 op troonrede en miljoenennota

Democraten 66

Thom de Graaf

17-09-2002 - Foute keuzes in een moeilijke tijd, zo typeert D66 de plannen van het kabinet voor het komende jaar. Juist als het economisch tegenzit, is het van belang om scherpe keuzes te maken. D66 kiest anders dan dit kabinet, aldus fractie voorzitter Thom de Graaf.

Het kabinet kiest verkeerd als het gaat om de koopkracht, de laagst betaalden gaan erop achteruit, er wordt niet geïnvesteerd in onderwijs en kennis, op natuur en milieugebied hollen we met de kracht van een forse overstroming achteruit, integratie van allochtonen is slechts gericht op het beperken van de instroom, terwijl het ontbreekt aan dringend noodzakelijke voorstellen voor integratie. Met het afschaffen van de tijdelijk referendumwet wordt de democratie in de ramsj gegooid.

De roep om vernieuwing werd alom gehoord en gesteund. Deze roep dreigt voorlopig te ontaarden in ballen gooien en bellen blazen door een kabinet zonder kop.

Stuitend is het gebrek aan vermogen van dit kabinet om buiten de landsgrenzen te kijken. De blik is volledig naar binnen gericht. Geen woord in de troonrede over de op handen zijnde aanval op Irak en geen visie op de toekomst van Europa aan de vooravond van historische Europese beslissingen.

D66 concludeert dat het kabinet veel praat over normen en waarden maar weinig plannen heeft. In een eigen tegenbegroting kiest D66 anders. Wij pleiten voor lastenverschuiving met als uitkomst een kleine lastenverlichting, vooral voor gezinnen. Met nagenoeg gelijke economische resultaten voor de korte termijn zijn onze voorstellen beter voor het milieu, beter voor onderwijs en zorg, beter voor de structuur van de arbeidsmarkt, beter voor werkenden met lage inkomens en voor AOW-ers en zelfs iets beter voor het financieringstekort.