FNV BOUW

FNV Bouw: kabinet jaagt schilders en wegenbouwers Bijstand in

De overheid wil terecht oneigenlijk gebruik van de WW tegengaan. Maar als opdrachtgever zorgt de overheid niet voor continuïteit, zodat er 'winterwerkloosheid' ontstaat in de bouwsector, met name bij schilders en wegenbouwers. Voor duizenden van hen dreigt nu ook nog eens de Bijstand, wanneer de aanscherping van de criteria voor toekenning van WW niet snel wordt teruggedraaid. FNV Bouw roept het kabinet dan ook op zijn beleid aan te passen. Zijn protesten tegen dreigende armoede in de winter breidt FNV Bouw uit.

Net als de FNV ziet FNV Bouw grote bedreigingen voor werknemers in het beleid van het kabinet-Balkenende. De noodzakelijke en beloofde vernieuwing blijft uit. Veel voorstellen van de nieuwe regering leiden tot vergroting van de verschillen in plaats van tot versterking van de samenhang in de samenleving. Werknemers zien hun rechten aangetast. Met de FNV staat FNV Bouw met name afwijzend tegenover het WAO-beleid, de verkorting van de verlengde WW-periode, ook voor gedeeltelijk arbeidsongeschikten, de herinvoering van de sollicitatieplicht voor werknemers van 57,5 jaar en ouder, en het pensioenbeleid. FNV Bouw vreest dat de kabinetsplannen eerder leiden tot polarisering dan tot vruchtbare interactie. De werkloosheid stijgt snel en het kabinet doet daar nog een schep bovenop: het bezuinigingsbeleid van de regering verklaart ongeveer de helft van de totale werkloosheidsgroei in 2003.

Het arbobeleid bestempelt FNV Bouw als onvoldoende. Het tekent de afstandelijke houding van het kabinet-Balkenende tot waarlijk sociaal beleid dat het zichzelf alleen een rol toedicht bij arbeidsomstandigheden voorzover het publiek in gevaar kan komen. Het kabinet wil wel het beleid van arboconvenanten voortzetten, maar versmalt dit tot aanpak van ziekteverzuim en reïntegratie. Dat is voor FNV Bouw nu juist veel te laat: arboconvenanten moeten gaan om preventie! De bond blijft streven naar algehele verbetering van de kwaliteit van de arbeid in zijn sectoren. Volstrekt afwijzend staat FNV Bouw tegenover de invalshoek van het kabinet om de Arbeidstijdenwet en de Arbo-wet te vereenvoudigen om zoveel mogelijk eigen initiatief mogelijk te maken: wat nodig is, is strikte naleving van deze wetten.

Specifieke kritiek heeft FNV Bouw op de aanpak van de winterwerkloosheid. Enerzijds zijn overheden de veroorzakers ervan doordat ze zelf 's winters geen opdrachten geven. Veelal met als argument dat het werk vanwege het weer niet kan worden uitgevoerd. Anderzijds scherpt de uitvoeringsorganisatie UWV de criteria voor toekenning van WW aan mensen met een 'patroon van cyclische werkloosheid' aan. Die zouden alleen nog WW krijgen bij 'klimatologische omstandigheden'. Let wel: dat opdrachtgevers juist vanwege het weer 's winters niet aanbesteden, geldt voor de UWV niet als 'klimatologische' maar als 'economische' omstandigheid. Duizenden wegenbouwers en schilders wacht daarmee de Bijstand. Ondanks het feit dat werkgevers én werknemers de afgelopen jaren veel hebben gedaan om meer werk in de winter te scheppen, blijft er een groep die 's winters enige tijd thuis zit, om daarna weer bij de oude werkgever aan de slag te gaan. FNV Bouw wil dat het kabinet de UWV van z'n heilloze plannen afbrengt. De bond zal in overleg treden met de Ministeries van Economische en Sociale Zaken en met de Tweede Kamer.

VOOR DE REDACTIE,