ALGEMEEN VERBOND BOUWBEDRIJF

AVBB: wijzigingen WAO alleen in samenhang acceptabel

EMBARGO tot dinsdag 17 september 2002, 15.15 uur

Persbericht

Den Haag, 17 september 2002

AVBB: wijzigingen WAO alleen in samenhang acceptabel

Het Algemeen Verbond Bouwbedrijf (AVBB) vindt dat de veranderingen in de WAO die het kabinet per 1 januari 2003 wil doorvoeren alleen acceptabel zijn als ze deel uitmaken van een beleid dat op termijn niet tot hogere kosten leidt. Op korte termijn zijn de kabinetsplannen voor veel bouwbedrijven financieel nadelig.

Het kabinet heeft op Prinsjesdag aangekondigd een nieuw WAO-stelsel trapsgewijs in te willen voeren. Sommige maatregelen moeten al op 1 januari aanstaande ingaan, zoals de loondoorbetaling tijdens het tweede ziektejaar en veranderingen in de Pemba-regeling. Over zaken als regelgeving en toelatingscriteria zal het kabinet pas in de eerste helft van 2003 voorstellen doen.
Het AVBB wil de maatregelen op korte en lange termijn in samenhang met elkaar kunnen beoordelen. De veranderingen op 1 januari zijn alleen acceptabel binnen het kader van verscherping van de arbeidsongeschiktheidscriteria en de daadwerkelijke realisatie van de lange termijnvoornemens in de praktijk.

De voor 1 januari aanstaande aangekondigde veranderingen zijn voor het grootste deel van de kleine bouwbedrijven ongunstig. De afschaffing van de gedifferentieerde Pemba-premie voor bedrijven met minder dan 25 werknemers werkt voor de bouw negatief uit: veel bedrijven moeten hogere premie gaan betalen.

De bouwsector heeft al eerder laten weten alleen met WAO-voorstellen akkoord te gaan die op termijn niet tot hogere werkgeverskosten zullen leiden.
Voor de langere termijn pleit het AVBB ervoor dat ook werknemers verantwoordelijkheid gaan dragen ter voorkoming van arbeidsongeschiktheid.

Noten voor de redactie:

- Zie afzonderlijk persbericht voor algemeen commentaar op bouwrelevant beleid

- Gedetailleerd commentaar op www.avbb.nl

- Voor nadere informatie: AVBB, afdeling Communicatie, telefoon (070) 3286229

17 sep 02 15:15