FRACTIE LPF

Eerste en voorlopige reactie op de Miljoenennota

EMBARGO TOT: 17 september 15.15 uur.

LPF Fractie maakt zich grote zorgen over de slechte economische situatie in ons land. Sinds het Strategisch Akkoord tussen LPF, CDA en VVD is ondertekend is de situatie aanzienlijk verslechterd. De LPF fractie zal zich moeten houden aan het stringente begrotingsbeleid dat in het Strategisch Akkoord is vastgelegd. Maar de LPF is wel van mening dat een regering binnen het regeerakkoord enige flexibiliteit zal moeten tonen om de economie niet nog verder te laten afglijden.

De LPF is blij met de passages in de Troonrede en in de Miljoenennota waaruit blijkt dat op essentiële punten, zoals de gezondheidszorg, de veiligheid, het onderwijs, en het vreemdelingenbeleid het beleid in ons land wordt veranderd.

De LPF is geen partij van de onvrede, maar wel de partij die keihard wil werken om de boosheid die in ons volk is ontstaan over het negeren van die essentiële punten waarover net werd gesproken, te laten wegebben. In een rijk land als Nederland mogen dit soort problemen zich niet voordoen. Uit de Troonrede en de Miljoenennota blijkt dat de regering wil dat we niet alleen een land zijn waar we keurig onze staatsschuld aflossen, maar dat we ook een overheid hebben die de burger niet in de steek laat. De LPF vindt dat de overheid zich niet te veel met de burger moet bemoeien, maar hem moet beschermen. Daarom staat het bestrijden van de onveiligheid in ons land boven aan de prioriteitenlijst van de LPF. De kleine en de grote criminaliteit vormen een grote bron van onveiligheidsgevoelens. De LPF onderschrijft de woorden daarover in de Miljoenennota en de Troonrede. Er zal hard gewerkt moeten worden aan het verhogen van het aantal opgeloste misdrijven. De LPF fractie wil dat er vooral bij de politie wordt geïnvesteerd in bevoegdheden, in taakopvattingen, in actie. Onveiligheid bestrijd je niet alleen met geld.

Ook juicht de LPF fractie toe dat er weer een discussie mogelijk is over het vreemdelingenbeleid. De instroom van vreemdelingen heeft verstrekkende gevolgen voor de aard van de Nederlandse samenleving. Voorts is door velen vergeten dat zonder een restrictief toelatingsbeleid je niet aan een succesvol integratieproces kan beginnen. De LPF fractie is verheugd dat één van de belangrijkste speerpunten van de Lijst Pim Fortuyn beleidsmatig gestalte wordt gegeven in het regeringsbeleid.

Hetzelfde geldt voor de gezondheidszorg. Minister Bomhoff is van plan om de druk op de wachtlijsten binnen 2 jaar sterk te verminderen. Daarvoor is in het Strategisch Akkoord 2,5% volumegroei per jaar beschikbaar gesteld. Veel aandacht gaat ook uit naar de organisatorische aanpassingen in de zorg, zoals het verminderen van de bureaucratie en het invoeren van prestatiegerichte bekostigingssystemen. Verzekeraars en ziekenhuizen kunnen volgens het nieuwe regeringsbeleid prestatiegerichte en op de werkelijke kosten gebaseerde afspraken maken. Dit zal zowel een positief effect hebben op de toegankelijkheid als op de kwaliteit van de zorg.

De LPF fractie is zeer tevreden over de burgerzin die uit de Troonrede en de Miljoenennota blijkt. We hebben veel te lang onze samenleving laten verslonzen. De LPF fractie heeft geen behoefte aan een commissie die gaat over normen en waarden, maar het feit dat de regering het voortouw neemt in deze belangrijke zaak juichen wij zeer toe.

De LPF fractie zal voortdurend blijven hameren op een aantoonbaar succesvolle aanpak van de zojuist genoemde problemen. Veel meer veiligheid, een zorgzame samenleving waarin wie welkom is zich ook welkom kan voelen, effectieve en een hoogwaardige gezondheidszorg zonder wachtlijsten. Verder weer een gezonde economie, waarin het bedrijfsleven geholpen wordt te kunnen blijven concurreren, en een herstel van normen en waarden met een actieve rol voor de burger zelf.

Voor verdere informatie: Derk Evers, voorlichter 06-18305778.

Fractie Lijst Pim Fortuyn, Tweede Kamer der Staten-Generaal, Postbus 20018, 2500 EA Den Haag
Telefoon: 070-3185846/47 Fax 070-3185880 Bezoekadres: Plein 2 te Den Haag

17 sep 02 15:15