STING

Verzorging onderbelicht in Zorgnota

PERSBERICHT

---

Verzorging onderbelicht in Zorgnota

Sting vraagt bewindslieden VWS om meer aandacht voor verzorging

Utrecht, 17 september - De zorgnota van Minister Bomhoff en staatssecretaris Ross-van Dorp heeft een zeer hoog cure-gehalte. De perestrojka van Bomhof heeft vooral betrekking op ziekenhuiszorg. De care blijft onderbelicht. VWS geeft weinig houvast aan 500.000 cliënten die dagelijks zijn aangewezen op huishoudelijke en lichamelijke verzorging. Sting, de beroepsvereniging van de verzorging, wil meer aandacht voor deze zorg, die 200.000 helpenden en verzorgenden dagelijks bieden.

De cijfers van VWS tonen het hoge tempo van de vergrijzing aan. Steeds meer mensen zullen een beroep doen op ouderenzorg. Bomhoff belooft hen het recht op zorg en wil bovendien de kwaliteit van die zorgverlening verbeteren. Op het gebied van de dagelijkse ondersteuning en verzorging van met name ouderen biedt VWS echter geen helderheid. En over de 200.000 helpenden en verzorgenden die deze zorg dagelijks bieden rept de Zorgnota met geen woord.

Helpenden en verzorgenden zijn onmisbaar
De verzorgende beroepsgroep vervult een sleutelrol. Zij richt zich op de bestaanszorg, de dagelijkse ondersteuning van met name ouderen. Helpenden en verzorgenden zijn onmisbaar bij de levensloopbenadering die het kabinet Balkenende voorstaat. Als geen ander zijn zij op de hoogte van de zorgvraag en de wensen en behoeften van cliënten en bewoners. Zij kunnen zorg van goede kwaliteit bieden en bijvoorbeeld het Persoonsgebonden Budget (PGB) tot een succes maken. VWS dient daarbij niet aan de zijlijn te staan. Sting vraagt om concrete voorwaarden op het terrein van opleiding, scholing, zeggenschap en kwaliteitsverbetering. Deze zijn in het belang van cliënten en maken het verzorgende beroep aantrekkelijker. Dat is hard nodig voor zowel het behouden van het zittende personeel als om de instroom van nieuwe medewerkers in de verzorging te stimuleren.

Sting biedt haar deskundigheid aan
Sting biedt VWS haar ervaring en deskundigheid aan. De beroepsvereniging van helpenden en verzorgenden wil minister Bomhoff en staatssecretaris Ross-van Dorp graag adviseren en actief bijdragen aan het inkleuren van verzorging, een nu nog witte vlek in de Zorgnota . Tweehonderdduizend helpenden en verzorgenden werken graag mee aan Bomhoffs perestrojka.