ABVAKABO FNV

Kabinetsplannen gesubsidieerde arbeid leiden tot afbraak

Het kabinet volhardt in de plannen op de gesubsidieerde arbeid af te breken. ABVAKABO FNV volhardt daarom in acties om deze slechte kabinetsplannen van tafel te krijgen. 'Deze plannen betekenen afbraak en geen modernisering van het arbeidsmarktbeleid en gaan ten koste van belangrijke dienstverlening,' aldus Ronald Paping van het dagelijks bestuur van ABVAKABO FNV.
Vorige week is gestart met een regionale actie in Groningen die 2500 werknemers trok. De komende maanden zullen ook elders in het land regionale acties gehouden worden. Bij de start van de begrotingsbehandeling van SZW op 3 december zal een landelijke actie in Den Haag gehouden worden. Daarnaast wordt nu een kaartenactie (Gesubsidieerde werk = noodzakelijk werk) gehouden.

Het kabinet wil in plaats van de bestaande regelingen voor de WIW en I/D-banen één ongedifferentieerde, flexibel vrij besteedbaar budget voor gemeenten. Hierop wordt volgend jaar al meer dan een half miljard euro bezuinigd, welk bedrag op zal lopen tot bijna 700 miljoen euro. Daarnaast worden subsidiemogelijkheden voor laagbetaalde arbeid geschrapt, waardoor de bezuinigingen in de praktijk nog groter zijn. Door de kabinetsplannen zullen volgend jaar zon 20.000 werknemers minder werken in de WIW en de ID-banen dan was voorzien. En dat in een jaar waar de werkloosheid oploopt met 100.000 mensen! Garanties dat gedwongen ontslagen uitblijven kan dit kabinet niet geven. Nu al niet, en helemaal niet als in 2004 het budget geheel vrij naar gemeenten wordt gedecentraliseerd. Te verwachten valt dan nog een ontslaggolf en aantasting van de voorwaarden waarop mensen in gesubsidieerde arbeid werken.

Een belangrijk arbeidsmarktinstrument wordt afgebroken, in plaats van gemoderniseerd. ABVAKABO FNV heeft goed onderbouwde plannen om te komen tot één regeling voor gesubsidieerde arbeid, gericht op doorstroming van werknemers. Daarnaast zou een belangrijk deel van de gesubsidieerde banen omgezet moeten worden in reguliere banen. Deze ideeën worden op hoofdlijnen ook gesteund door de SER, de RWI en de VNG.

Belangrijk werk in de publieke dienstverlening zal door de kabinetsplannen verdwijnen: klasse-assistenten en conciërges in het onderwijs, belangrijke ondersteunende hulp in ziekenhuizen en verzorgingstehuizen, essentieel werk in bibliotheken, musea en het welzijnswerk. Kortom, naast andere bezuinigingen die de publieke dienstverlening onder druk zetten een extra aanslag op de collectieve sector.

De plannen van de Miljoenennota zijn volgens ABVAKABO FNV in negatieve in plaats van positieve richting aangepast. De bond zal de komende maanden de acties tegen deze heilloze plannen intensiveren om afbraak van werkgelegenheid in de gesubsidieerde arbeid te voorkomen. Hiervoor zou het kabinet bijvoorbeeld de ruimte voor 'voorwaardelijke lastenverlichting' van een half miljard euro kunnen gebruiken.

Meer informatie:
Annemarie Vonk, voorlichter, tel 079 3536 319 of 06 5336 2330

17 sep 02 15:17