Consumentenbond

Reactie Consumentenbond op Miljoenennota
17 september 2002

Woorden en daden kabinet sporen nog niet

Het ontbreekt het kabinet Balkenende in de Miljoenennota op consumentengebied aan daadkracht. De Consumentenbond is ervan overtuigd dat dit het vertrouwen van consumenten in de economie in de weg staat. Ook is de bond zowel in de zorg als bijvoorbeeld in het openbaar vervoer bang voor een prijsexplosie. De Consumentenbond heeft daarom stevige kritiek op de begrotingen die naar de Tweede Kamer zijn gestuurd.

Vertrouwensherstel in de economie is naast veiligheid en zorg één van de topprioriteiten voor het kabinet. Maar de dure lessen van mislukte liberaliseringen zijn kennelijk nog niet geleerd. Het kabinet kiest in de Miljoenennota slechts voor iets meer informatie en nieuw onderzoek, maar komt niet met krachtige maatregelen. Hier wordt een kans gemist om door hard en snel toezicht de dynamiek op de markt te verbeteren en consumenten een krachtiger rol te laten spelen (voor dit laatste moet het kabinet ook informatie over de herkomst van producten verplicht stellen). Het kabinet maakt het juist moeilijker voor consumenten om hun recht te halen door verhoging van griffierechten en door `mediation' (bemiddeling) verplicht te stellen. Dat is geen boter bij de vis, maar juridisch gepolder.

Op het gebied van de zorg is het nieuwe kabinetsbeleid veelbelovend. Het recht op zorg wordt met zoveel woorden "gegarandeerd". Maar wat is die garantie waard als er straks een ongecontroleerde kostenexplosie gaat plaatsvinden? Dat staat namelijk te gebeuren als vrije prijzen in de zorg worden ingevoerd zonder dat echte marktwerking voldoende wordt gegarandeerd of afgedwongen. De Consumentenbond vindt daarom dat een effectieve en krachtige toezichthouder op de zorgmarkt aan de slag moet zijn voordat minister Bomhoff's mooie plannen worden ingevoerd.

De Consumentenbond is blij met de plannen op Europees landbouwgebied, als tenminste de tekst van de begroting van Landbouw telt, en niet de woorden van minister Veerman. Veel minder overtuigend vindt de Consumentenbond de plannen op het gebied van de overheidsdienstverlening; hoe prestaties zichtbaar worden gemaakt blijft ongewis. Tot slot maakt de Consumentenbond zich grote zorgen over het openbaar vervoer. De investeringen van het kabinet in het spoor - en busvervoer zijn veel te weinig om de beloftes over punctualiteit en kwaliteit waar te maken, terwijl de prijs van de strippenkaart en het treinkaartje omhoogschieten.