ABVAKABO FNV

ABVAKABO FNV: asielbeleid blijft problematisch

De toezeggingen die minister Nawijn eerder aan de bonden heeft gedaan over de bezuinigingen op asielbeleid zijn niet geheel nagekomen. Dat zegt ABVAKABO FNV naar aanleiding van de miljoenennota. De bond is dan ook niet helemaal tevreden, maar kennelijk heeft de minister eind augustus de kritiek van actievoerende medewerkers wel gehoord. 'Er zijn nog een hoop vraagtekens, met name over de gevolgen voor het personeel in de opvang van asielzoekers', aldus Jenneke van Pijpen, vice-voorzitter van ABVAKABO FNV.

Nawijn heeft ingezien dat een buffercapaciteit nodig is, om onvoorziene groepen mensen op te kunnen vangen. Er kunnen immers altijd brandhaarden in de wereld zijn, waardoor meer mensen dan voorzien in Nederland asiel aanvragen. Deze mensen moeten op een goede manier opgevangen worden. Eerder werd dat niet onderkend, maar de minister heeft zich de kritiek van ABVAKABO FNV aangetrokken. In de begroting wordt nu toch buffercapaciteit ingeruimd.

Een ander punt van kritiek van de bond was het bedrag dat per asielzoeker wordt uitgetrokken voor opvang. Wanneer een humane opvang moet worden georganiseerd, moet daar voldoende geld voor worden gereserveerd. Zoals het er nu naar uitziet wordt dit bedrag verlaagd, waardoor een goed niveau van opvang door het COA (Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers) niet geëffectueerd kan worden. 'Los van fatsoensregels heeft de minister hier mogelijk een probleem met internationale verdragen. Het brengt onze leden in de opvang bovendien in verlegenheid', aldus Van Pijpen. Medewerkers willen hun werk op een verantwoorde manier en op een kwalitatief goed niveau kunnen doen. Dat wordt nu erg moeilijk.

In de miljoenennota wordt met geen woord gesproken over de personele gevolgen, en een adequate regeling daarvoor. ABVAKABO FNV vindt dit een omissie. Er staan duizenden banen op de tocht bij de verschillende organisaties die zich bezig houden met de opvang en begeleiding van asielzoekers. Deze mensen hebben recht op een goede regeling, aldus de bond. Minister Nawijn heeft in een gesprek met de bonden de intentie uitgesproken hieraan mee te werken, bijvoorbeeld door vervangende werkgelegenheid in de collectieve sector te realiseren. ABVAKABO FNV zal erop toe zien dat de minster zijn toezeggingen nakomt. Eerder voerden medewerkers van verschillende organisaties actie tegen de bezuinigingen op het asielbeleid. Er werden kaarten uitgedeeld met de tekst 'Nawijn de kater'. Jenneke van Pijpen: 'Het is onze bedoeling een echte kater te voorkomen'.

ABVAKABO FNV spreekt binnenkort met de leden over de situatie bij IND, COA, MOA, St. Nidos, St. Rechtsbijstand Asiel en Vluchtelingenwerk Nederland.

Meer informatie:
Annemarie Vonk voorlichter (06) 53362330

17 sep 02 16:19