PCM Uitgevers


17/09/2002
Ingrijpende maatregelen bij PCM Uitgevers

Kort voor de zomer van 2002 maakte PCM Uitgevers bekend, dat structurele en conjuncturele ontwikkelingen op de lezersmarkt van dagbladen en op de advertentiemarkt tot aanzienlijke ingrepen in de activiteiten van de onderneming moeten leiden.

In de uitwerking van maatregelen zijn de activiteiten die ontplooid worden door PCM Algemene Boeken en de educatieve uitgeverij ThiemeMeulenhoff buiten beschouwing gebleven. De resultaatontwikkeling van deze eenheden stemt tot tevredenheid. De eerder vastgestelde koers van basisverbreding en uitbouw van activiteiten, zowel op autonome basis als waar mogelijk door acquisities, wordt door PCM Uitgevers voortgezet.

In het dagbladdomein en bij uitgeverij CrossPoints zijn de navolgende maatregelen aan de orde. Deze zijn er primair op gericht de lange termijnperspectieven van de onderneming te versterken.

Dagblad Trouw
De zakelijke en redactionele leiding van de krant heeft gedurende de zomer plannen ontwikkeld die voorzien in het wegwerken van het thans bestaande verlies in een periode van drie jaar. Daarna zal sprake moeten zijn van een positieve bijdrage aan het concernresultaat. Centraal staat het versnellen van de thans al bestaande groei in betaalde oplage en verdere versterking van de positie op de advertentiemarkt; die verbeterde in de afgelopen twee jaar al aanzienlijk. Daarnaast zullen redactionele en facilitaire kosten belangrijk worden gereduceerd, met consequenties voor het personeelsbestand. De Raad van Bestuur heeft de plannen van Trouw inmiddels goedgekeurd. De voortgang hiervan zal jaarlijks geëvalueerd worden.

Algemeen Dagblad
De exploitatiekosten van de krant zullen drastisch worden aangepast vanwege de oplagedaling en de structureel teruggelopen advertentie-inkomsten waarmee de krant in de afgelopen jaren is geconfronteerd. Uitwerking van concrete maatregelen vindt plaats in het najaar van 2002. Ook hier zal reductie in personeel onontkoombaar zijn. Een gecoördineerde aanpak op commercieel terrein met andere PCM-dagbladen in Zuidwest Nederland zal in het voorjaar van 2003 zijn beslag dienen te krijgen. Een eerste studie naar concrete maatregelen op commercieel terrein is deze zomer verricht en toont substantiële verbeteringsmogelijkheden aan op zowel de lezers- als de advertentiemarkt.

CrossPoints
De omzet en het resultaat van deze uitgeverij steunt vooral op de advertentie-exploitatie. Herstel op de advertentiemarkt wordt vooralsnog niet verwacht. Tegen deze achtergrond acht de Raad van Bestuur het niet mogelijk en verantwoord om investeringen te blijven doen die nodig zijn om CrossPoints perspectief te bieden. De Raad van Bestuur heeft het (voorgenomen) besluit genomen de activiteiten van deze uitgeverij binnen PCM Uitgevers te beëindigen. Voorafgaand aan het nemen van een definitief besluit, uiterlijk op 1 november, worden mogelijkheden onderzocht om activiteiten geheel of gedeeltelijk buiten PCM Uitgevers voort te zetten. Overleg met betrokken vakorganisaties over sociale consequenties zal worden gestart.

Het Parool/Weekmedia
Zowel Het Parool als Weekmedia kampen al zeer geruime tijd met een negatief rendement. De advertentievolumes in deze uitgaven nemen structureel af; bij de krant geldt dat ook voor de betaalde oplage. Medio 2002 zijn de vooruitzichten onverminderd zorgelijk. Weliswaar is de krant erin geslaagd om een marktaandeel van ongeveer 30% in de hoofdstad te handhaven, maar het totaal van krantenlezers in Amsterdam is in de afgelopen decennia drastisch gedaald. Daaraan ten grondslag ligt de ontwikkeling van het socio-demografisch profiel in Amsterdam. Parallel hieraan speelt de afnemende belangstelling van adverteerders een belangrijke rol.

De directie van Het Parool/Weekmedia heeft aangegeven bij continuering van de activiteiten binnen PCM Uitgevers, zelfs na aanzienlijke kostenreducties, geen situatie te kunnen bereiken waarin sprake is van een positief rendement.

De Raad van Bestuur van PCM Uitgevers acht derhalve het voortzetten van de publicatie van Het Parool en van de huis-aan-huisbladen van Weekmedia binnen de eigen onderneming niet langer verantwoord.

Deze opvatting van de Raad van Bestuur heeft geleid tot een voorgenomen besluit om de publicatie van Het Parool en Weekmedia binnen PCM Uitgevers op een later vast te stellen moment te beëindigen. Daarover dient advies te worden gevraagd aan de Centrale Ondernemingsraad.

Het voorgaande neemt evenwel niet weg dat de Raad van Bestuur de gelegenheid wil geven om continuering van activiteiten buiten PCM Uitgevers zorgvuldig te onderzoeken. Uiterlijk 15 november dient uitzicht te bestaan op een te bereiken overeenkomst die ultimo 2002 geëffectueerd kan worden.

de Volkskrant / NRC Handelsblad
Beide dagbladen hebben een stevig fundament in de lezersmarkt; de waardering van lezers voor deze dagbladen is groot en de oplageontwikkeling is positief.

De te verwachten verdere teruggang op de advertentiemarkt treft echter ook deze kranten. Derhalve zullen ook zij hun kostenpatroon aanpassen, ook om vernieuwingen te kunnen financieren.

Zuid-Holland
De regionale kranten Rotterdams Dagblad, De Dordtenaar en Rijn en Gouwe presteren op dit moment eveneens naar behoren. De economische en demografische ontwikkelingen in het verschijningsgebied maken evenwel ook hier een tijdige strategische heroriëntatie noodzakelijk. De positie van het Algemeen Dagblad - zie hierboven - zal daarbij worden betrokken. Afronding hiervan zal nog dit najaar plaatsvinden.

Facilitaire activiteiten
In het verlengde van bovengenoemde maatregelen, maar ook aanvullend zullen de dienstverlenende afdelingen van uitgeverijen en de facilitaire bedrijven ICT-bedrijf, Grafische Bedrijven, Distributiebedrijf, Facility Management aanzienlijke besparingen realiseren. De plannen daartoe worden dit najaar uitgewerkt.

Slot
Met dit stelsel van maatregelen wil de Raad van Bestuur het hoofd bieden aan ongunstige structurele en conjuncturele ontwikkelingen in met name het dagbladdomein. Hoofdzaak is op deze wijze de continuïteit van de onderneming, op basis van voldoende rendement, te waarborgen. Hiermee wil de Raad van Bestuur nadrukkelijk kansen scheppen voor activiteiten met goede marktvooruitzichten.

Aan goed onderbouwde plannen voor verzelfstandiging of vervreemding van Het Parool/Weekmedia en CrossPoints zal medewerking worden verleend indien het belang van de onderneming in zijn geheel daarmee is gediend en sociale aspecten daaraan verbonden positief worden beoordeeld.

De Centrale Ondernemingsraad zal in alle van toepassing zijnde gevallen om advies worden gevraagd; vakorganisaties zullen in het overleg betrokken zijn.

Bron: PCM Uitgevers, Raad van Bestuur