ABVAKABO FNV

ABVAKABO FNV: kabinet investeert niet in de samenleving

De plannen van het kabinet Balkenende voor 2003 zijn slecht voor de publieke sector, slecht voor de economie en dus slecht voor de samenleving. Dat constateert ABVAKABO FNV na lezing van de miljoenennota. De economische ontwikkeling vraagt om investeringen van de overheid in plaats van het krampachtig vasthouden aan de in het strategisch akkoord voorgestelde bezuinigingen in vooral de publieke sector. Het kabinet maakt verkeerde keuzes. Dit wordt versterkt door de claim van het kabinet om de salarisverhoging in de publieke sector te beperken tot 2,5 procent. 'Dit kabinet daagt ons uit om fors tegengas te bieden en die handschoen laten we niet liggen,' aldus Guus van Huygevoort, voorzitter van ABVAKABO FNV.

De bond vindt het onaanvaardbaar dat de publieke sector de komende jaren het kind van de rekening wordt. Personeelsinkrimpingen van bijna 10% bij de overheid zonder aan te geven welke taken niet meer moeten worden gedaan, vrijwel geen ruimte om de groei van de vraag naar zorg en onderwijs op te vangen en een kaalslag van de gesubsidieerde arbeid leiden onherroepelijk tot een verschraling van de publieke dienstverlening.

Daar bovenop komt in deze miljoenennota nog eenzijdig dictaat voor loonmatiging voor werknemers in de publieke sector. Nadat in de hoogconjunctuur de ruimte voor verbetering van arbeidsvoorwaarden al achterbleef door de beperkte mogelijkheden voor extra beloningscomponenten voor werknemers in de publieke sector, wordt nu de ruimte voor salarisverhogingen beperkt tot 2,5% in 2003 terwijl de algemene salarisontwikkeling volgend jaar volgens het CPB 3,25% zal zijn. Voor 2003 betekent dit dat de koopkracht voor werknemers in de publieke sector fors negatiever uitpakt dan de koopkrachtdalingen die voor andere groepen werknemers al wordt voorzien.

Omdat het kabinet spreekt over het inzetten van een 'proces van loonmatiging' in de publieke sector, houdt ABVAKABO FNV er ernstig rekening mee dat ook na 2003 de werknemers in de publieke sector op achterstand gezet zullen worden. Een dictaat voor eenzijdige loonmatiging van de werknemers in de publieke sector is voor ABVAKABO FNV onaanvaardbaar en de bond zal zich daar ook niet bij neerleggen. Loonafspraken zijn onderdeel van de CAO en het is aan sociale partners om daar overeenstemming over te bereiken. De bond staat op het standpunt dat er over CAO-afspraken open en reëel overleg moet plaatsvinden. Het kabinet dient voldoende ruimte ter beschikking te stellen om een marktconforme ontwikkeling van de arbeidsvoorwaarden mogelijk te maken.

Het kabinet neemt de verkeerde beslissingen op het verkeerde moment. De huidige conjunctuur vraagt om extra investeringen, waarbij het EMU-tekort best wel wat mag oplopen. De stijgende werkloosheid vraagt om behoud van gesubsidieerde arbeid, liever dan extra geld te steken in lastenverlichting. De arbeidsmarktpositie van de publieke sector vraagt om een vervolg op de maatregelen om de arbeidsmarktpositie in de publieke sector te verbeteren (rapport Van Rijn), in plaats van het teniet doen van de positieve effecten van het vorig jaar ingezette beleid.

De vakbond is zeer ontevreden over de plannen van het kabinet en zal dat de komende tijd ook laten blijken. 'Dit kabinetsbeleid bedreigt de kwaliteit van de publieke sector, zoals ook de Raad van State terecht signaleert,' zegt Van Huygevoort van ABVAKABO FNV.

Meer informatie:

Natascha van t Hooft, voorlichter, tel. 079 353 6380 of 06 2043 2353

17 sep 02 15:13