Provincie Utrecht

Persbericht

Onderzoek naar twee nieuwe locaties voor Motorsportvereniging SALZ

17-9-2002
Er zijn twee mogelijke nieuwe locaties gevonden voor motorsportvereniging SALZ. Het gaat om de locatie 'Konijnenbosch' en om een plek zuidelijk van de A28, naast de Tankwerkplaats. De komende twee maanden laat de provincie Utrecht onderzoeken wat de te verwachten geluidhinder van beide locaties is. Nu er zicht is op een nieuwe plek geeft de staatssecretaris van Defensie de provincie Utrecht en de betrokken gemeenten tot 20 december 2002 de gelegenheid een nieuwe locatie aan te wijzen. SALZ mag het huidige crossterrein voorlopig tot die datum blijven gebruiken.

Motorsportvereniging SALZ crosst sinds begin jaren tachtig op een terrein van Defensie. Deze locatie is te risicovol omdat hij bij een munitiedepot ligt. Defensie heeft SALZ gevraagd hun activiteiten te verplaatsen. De provincie Utrecht heeft de regie voor deze verplaatsing op zich genomen als onderdeel van het Agenda 2010-project 'Hart van de Heuvelrug'. In juli 2002 heeft de provincie met de betrokken gemeenten Soest, Amersfoort, Leusden en Zeist en met het ministerie van Defensie, het rapport 'Alternatieve locaties SALZ' gepresenteerd. In dat rapport worden vijf locaties aangegeven die geschikt zouden kunnen zijn. Deze locaties liggen allemaal op het grondgebied van de gemeente Leusden en dicht bij het huidige crossterrein.
Half juli zijn deze locaties nogmaals onder de loep genomen. Drie mogelijke locaties bleken in een gebied te liggen waar op termijn Rijkswaterstaat een ecoduct over de A28 aan wil leggen. Dat betekende dat er twee potentiële plekken overbleven voor de motorsportvereniging. In de directe omgeving van deze twee mogelijke locaties ligt psychiatrisch centrum Zon en Schild, de golfbaan Hooge Klei, de buurtschap Waterloo en de Amersfoortseweg. Naar beide locaties doet de provincie Utrecht een nader geluidonderzoek. In dat onderzoek houdt de provincie rekening met de geluidhinder van de A28 en de eveneens vlakbij gelegen Tankwerkplaats. Het geluidonderzoek is naar verwachting eind november klaar. Als minimaal één van de twee locaties geschikt blijkt kan de gemeente Leusden procedures starten voor de wijziging van de bestemming (artikel 19-procedure) en het verlenen van een milieuvergunning aan de motorsportvereniging.

Kaart alternatieve locaties motorsportvereniging SALZ en zoekgebied Ecoduct
Legenda:
1: Huidige crossterrein motorsportvereniging SALZ 2: Alternatieve locatie naast Tankwerkplaats
13/14: Alternatieve locatie 'Konijnenbosch'
10: Zoekgebied toekomstige locatie Ecoduct

Meer informatie: Victor Steultjens, telefoon 030-258 23 17 of Victor.Steultjens@provincie-utrecht.nl