BOLEGBO-VOK

Bolegbo-vok teleurgesteld over plannen kabinet

De reactie van Bolegbo-vok, vereniging van boor, kabelleg- en buizenlegbedrijven op de beleidsvoornemens van het kabinet luidt als volgt:

De beleidsvoornemens voor 2003 van het kabinet kenmerken zich door dadendrang, hetgeen prijzenswaardig is. Echter, het lijkt een dadendrang op de korte termijn zonder dat daar een visie op lange termijn aan ten grondslag ligt.
Zo ontberen de plannen op het gebied van de mobiliteit en het goederenvervoer een structurele visie op het dichtslibben van de bestaande infrastructuren. Weliswaar worden vele knelpunten in het huidige wegen- en spoorwegennet aangepakt, maar er is nauwelijks aandacht voor verschuiving van transportcapaciteit naar andere modaliteiten en er is geen enkele aandacht voor de zogenoemde vijfde modaliteit: 'het transport per buisleiding'.

Vooral het ontbreken van een visie op het buisleidingentransport wekt teleurstelling. In 2001 was dit nog de snelst groeiende transportmodaliteit. Daarnaast is zij schoon, biedt zij leveringszekerheid en is zij bovenal veilig. Juist in de door het kabinet nadrukkelijk geuite zorg over de veiligheid van de openbare ruimten en leefomgeving wordt het verband gelegd met het vervoer van gevaarlijke goederen, gassen en chemicaliën. Helaas leidt dit verband bij het kabinet niet tot de voor de hand liggende conclusie om de mogelijkheden van buisleidingentransport nog beter te benutten en te intensiveren.

Bolegbo-vok juicht toe dat in de plannen over de liberalisering van de energiemarkt meer aandacht wordt geschonken aan de voorzieningszekerheid. De plannen voor monitoring van en aanvullend beleid voor de kwaliteit van de energienetwerken sluiten aan bij de door Bolegbo-vok reeds eerder geuite zorg over leveringszekerheid en - capaciteit in de nabije toekomst.

17 sep 02 15:58