ABVAKABO FNV

Begroting Bomhoff berust op drijfzand

De voorgestelde groei van het zorgbudget met 2,5% staat in schril contrast met het vorige week door minister Bomhoff verkondigde recht op zorg voor iedereen. Het voornemen om de loonvorming in 2003 eveneens tot 2,5% te beperken miskent de onderhandelingsvrijheid tussen werknemers en werkgevers. ABVAKABO FNV gaat, voor het komende jaar, vooralsnog uit van een looneis van 3,5%.

De Nederlandse gezondheidszorg schiet weinig op met de nieuwe begroting voor volksgezondheid. Als het aan minister Bomhoff ligt is de loonsverhoging voor werkers in de zorg volgend jaar lager dan de inflatie. De minister vergeet dat de loonontwikkeling niet wordt vastgelegd in Den Haag maar in de CAO's (die gedeeltelijk al voor 2003 zijn afgesloten) waarover bonden met werkgevers overleggen. De rijksoverheid heeft geen directe rol in deze onderhandelingen. ABVAKABO FNV doet niet mee aan het door Bomhoff gewenste overleg om een loonmatiging van 2,5% te realiseren. In plaats daarvan houdt de grootse vakbond voor de collectieve sector in de komende onderhandelingen voor de CAO's Gehandicaptenzorg en Welzijn vast aan 4 % (looneis 2002) en 3,5% (looneis 2003 zoals voorgesteld binnen FNV-verband).

De groei van het zorgbudget met slechts 2,5% miskent het extra geld dat nodig is voor de opvang van de vergrijzing en extra personeel om de wachtlijsten weg te werken en de werkdruk te verlagen. Zonder dat extra geld - de noodzaak daarvan onderbouwde Bomhoff in zijn vorige baan als directeur van onderzoeksbureau Nyfer - blijft er een tekort aan personeel en zullen de wachtlijsten niet worden weggewerkt. Pijnlijk genoeg stelt het kabinet dit ook nog eens in haar vandaag gepresenteerde 'hoofdlijnen van het regeringsbeleid': 'Na enkele jaren zal toch weer tegemoet moeten worden gekomen aan de daadwerkelijke vraag, die gemiddeld in de OECD-landen sneller stijgt dan het BBP,' aldus het kabinet.

Fons van Leeuwen, voorlichter, 079-3536350, 06-51218402

17 sep 02 15:26