Korps: Groningen, plaats: Groningen/Rotterdam 17-09-2002 Telecomfraude in Rotterdam
Dinsdag 17 september 2002

Drie verdachten aangehouden

Met de aanhouding maandagochtend van twee mannen en een vrouw, waaronder de 30-jarige hoofdverdachte uit Rotterdam, heeft het Interregionaal Fraudeteam (IFT) Noord-Nederland in samenwerking met het IFT Zuid-West belangrijke verdachten van fraude met mobiele telefoons aangehouden. De 30-jarige hoofdverdachte wordt ervan verdacht samen met een 24-jarige vrouw uit Rotterdam en een 28-jarige man uit Vlaardingen de grote vijf telecomaanbieders in Nederland gedurende zon drieëneenhalf jaar meerdere honderdduizenden guldens schade te hebben toegebracht.

Uit het vooronderzoek van de IFTsblijkt dat de verdachten zich in de periode van 1997 tot en met mei 2001 schuldig hebben gemaakt aan het ronselen van verslaafden die een abonnement afsloten voor een mobiele telefoon. De telefoon werd inclusief SIM kaart ingeleverd en de junks kregen er een klein bedrag voor. De SIM kaart werd uit de telefoon gehaald en het toestel zelf verkocht. Met de SIM kaart werd via een ander toestel naar een betaal 0906 nummer gebeld. Dit 0906 nummer was van een bedrijfje van de 30-jarige man uit Rotterdam. Door gedurende een periode van enkele weken voortdurend te bellen verkreeg de man inkomsten. Van de 150 cent per minuut die het betaal 0906 koste incasseerde hij er 90. Per toestel waarvoor een abonnement was afgesloten liep de rekening al gauw op naar meerdere duizenden guldens. Waarneer een telecomaanbieder probeerde de kosten voor het mobiele bellen terug te krijgen vingen ze bod bij de verslaafde op wiens naam het abonnement stond.

Op het woonadres en het adres waar het bedrijfje is gevestigd in Rotterdam van de hoofdverdachte werden maandag zoekingen verricht. Er werd met name administratie en een boekhouding in beslag genomen. Ook werd een computer voor nader onderzoek meegenomen. Alle drie de verdachten zijn aangehouden en ingesloten. Zij worden verhoord over de rol die zij gespeeld hebben in deze fraudezaak. De schade die door de telefoonbedrijven is geleden wordt nog nader onderzocht maar loopt totaal in de vele honderdduizenden guldens. Er is aangifte van fraude gedaan. Het onderzoek naar de door de verdachten gebezigde handelswijze loopt nog door en verdere aanhoudingen worden niet uitgesloten.

Inlichtingen, Afdeling Communicatie, 0900 - 8844 (lokaal tarief)