Provincie Drenthe

GS besluiten van 17 september 2002

Assen, 17 september 2002
Persberichtnummer 02-091



Extra geld voor vrijwillige besturen dorpshuizen en speeltuinwerk

GS stellen provinciale staten voor om de Stichting Dorpshuizen Drenthe (SDD) vanaf volgend jaar een structurele subsidie te verlenen van 70.000 euro per jaar. De bijdrage is bedoeld voor de ondersteuning van de vrijwillige besturen van dorpshuizen. Voor het steunpunt Speeltuinwerk vragen GS eenmalig een bedrag van 120.000 euro voor de ondersteuning van de besturen in het speeltuinwerk voor 2003 en 2004. GS vinden dat de Stichting Dorpshuizen Drenthe en het steunpunt Speeltuinwerk de afgelopen jaren veel werk hebben verzet: door informatievoorziening, advisering, deskundigheidsbevordering en bemiddeling is de last die vrijwillige besturen ervaren door steeds complexere wet- en regelgeving en grotere verantwoordelijkheid verlicht. Daarnaast hebben beide organisaties een bijdrage geleverd aan het verder ontwikkelen van het gemeentelijk en provinciaal vrijwilligersbeleid. Op deze manier stimuleren zij niet alleen het vrijwilligerswerk, maar dragen zij, samen met de gemeenten, ook bij aan het instandhouden van basisvoorzieningen in kleine dorpen en wijken.
De Stichting Dorpshuizen Drenthe en het steunpunt Speeltuinwerk hebben belangrijke stappen gezet als het gaat om lokale en regionale samenwerking. De SDD streeft ernaar de succesvolle samenwerking met de Stichting Dorpshuizen Friesland voort te zetten.

Bijdrage voor waterplan Noordenveld
De gemeente Noordenveld krijgt een bijdrage van 6806,70 voor het opstellen van een waterplan. Dat heeft het college van GS vandaag besloten. Noordenveld is na Meppel en Borger-Odoorn de derde gemeente die in aanmerking komt voor de bijdrage. De provincie draagt eenderde van de projectkosten (met een maximum van 6808,70) voor het maken van het plan. Dit omdat het college het van belang vindt dat gemeenten de wateraspecten goed afwegen in nieuw beleid en nieuwe plannen. De waterplannen bevatten een gemeentelijke visie op waterhuishouding waaraan andere ruimtelijke plannen getoetst kunnen worden. De overige gemeenten die een waterplan willen opstellen kunnen de bijdrage dit jaar nog aanvragen.

GPS voor ambulancezorg Drenthe
De provincie Drenthe wil de ambulancezorg verder verbeteren door de Drentse ambulances in te richten met een modern navigatiesysteem. Gedeputeerde staten stellen voor een eenmalige investeringsbijdrage van 64815 euro uit te trekken voor de aanschaf van een Global Position System (GPS). De 23 Drentse ambulances krijgen GPS om de aanrijdtijd naar de plaats van bestemming te verkorten. Ambulancechauffeurs rijden niet meer altijd vanuit dezelfde standplaats en zijn dus niet altijd goed bekend met de omgeving waarin zij rijden. Een GPS wijst de chauffeur de kortste weg. De vervangingsinvestering voor het GPS zal na de aanschaf door het Regionale Ambulance Vervoer Drenthe worden meegenomen in de aanbesteding van voertuigen.

Consulent voor biologische landbouw
Het college stelt aan de staten voor om voor de duur van vier jaren een externe consulent biologische landbouw te ondersteunen. Deze consulent zal een extra stimulans geven aan de verdere ontwikkeling en versterking van de biologische landbouw in Drenthe. De consulent richt zich in eerste instantie op de provincie Drenthe, maar zal provinciegrensoverschrijdend werken indien dat efficiënter en effectiever is. Vooral met de consulenten van Groningen en Friesland zal nauw worden samengewerkt.
Op dit moment is sprake van een onzekere markt waardoor omschakelen naar een biologische bedrijfsvoering voor veel ondernemers niet aantrekkelijk is. Voor verdere ontwikkeling is met name verbetering van de afzet nodig. Het accent van de werkzaamheden van de consulent zal daarom liggen op het bevorderen van de afzet en verbetering van afzetketens. De consulent heeft tot taak knelpunten te analyseren, partijen bijeen te brengen, projectontwikkeling te begeleiden, als informatiepunt te fungeren voor diverse marktpartijen en te adviseren over subsidiemogelijkheden.
GS hebben zich ten doel gesteld de huidige biologische sector te ondersteunen en te stimuleren. Dit beleid past bovendien in de landelijke en Europese ontwikkelingen. Met het project, waarin voorzien is in een formatieomvang van 0,5 fte, is in totaal 240.000 euro gemoeid. Hiervan wordt de helft betaald uit de begroting voor nieuw beleid. Voor de overige kosten willen de drie noordelijke provincies Kompasgeld aanwenden.

Uitvoering herinrichting Schoonebeek van start
Gedeputeerde staten van Drenthe hebben de eerste uitvoeringsmodule van de herinrichting Schoonebeek vastgesteld. Sinds 1 januari 2000 worden landinrichtingsprojecten modulair uitgevoerd. Dat wil zeggen dat voor de uitvoering van projecten telkens voor een periode van vier jaar financiële verplichtingen worden aangegaan.
Deze eerste module van de herinrichting Schoonebeek is aangevraagd door de landinrichtingscommissie. De module bevat maatregelen op het gebied van ontsluiting, zoals het verbeteren van wegen, kavelaanvaardingswerken en milieumaatregelen, grondwerken ten behoeve van de waterbeheersing en de aanleg van erfbeplantingen. In totaal is
1.089.700 euro gemoeid met deze module. Instemming van GS is nodig om het rijksgeld naar Drenthe te krijgen.

Herstel en behoud natuurwaarden 'De Plantage'
Aan 'De Plantage' bij Ansen wordt een subsidie ter hoogte van 9500 euro ter beschikking gesteld. De Plantage is een boerderij met bijbehorend land dat is gelegen naast de Anser Es. De eigenaar gaat het terrein ontwikkelen als landgoed en gedeeltelijk openstellen voor publiek. GS willen met de subsidie een bijdrage leveren aan het vergroten van de waarden van natuur, landschap en cultuurhistorie. Het geld is onder andere bedoeld voor de aanleg van poelen, de aanplant van een gemengde meidoornhaag en de aanplant van een beeldbepalende beuk. De poelen bieden mogelijkheden voor libellen, amfibieën, watervogels en moerasvegetatie. De meidoornhaag in combinatie met hulst en hondroos scheidt op een karakteristieke Drentse manier erf en tuin van omliggende gronden.

Stimulering van bodemsanering in Drenthe
GS hebben de subsidieverordening bodemsanering bedrijventerreinen provincie Drenthe, kortweg 'Bedrijvenregeling bodemsanering' goedgekeurd. Het gaat om een tijdelijke regeling die tot en met 2004 van kracht zal blijven. Dan komt er een definitieve regeling van het rijk.
Een aantal voorwaarden om in aanmerking van de subsidie te komen zijn: · de verontreiniging moet voor 1995 zijn veroorzaakt; · de aanvrager moet eigenaar van de vervuilde locatie; · de eigenaar moet de locatie gekocht hebben voor 1995. De hoogte van de subsidie varieert van 20 tot 70 procent van de saneringskosten.
De tijdelijke regeling is nodig om de zogenaamde urgente gevallen van bodemverontreiniging al voor 2005 te kunnen aanpakken. GS verwachten dat bedrijven door de regeling zullen worden gestimuleerd tot bodemsanering van vervuilde grond.
De verordening is een gevolg van de afspraken die in het convenant 'Bodemsanering in gebruik zijnde en blijvende bedrijfsterreinen' door de gezamenlijke provincies, het rijk en het bedrijfsleven zijn gemaakt. Daarin staat onder andere dat het rijk een subsidieregeling in de Wet Bodembescherming zal opnemen.
Met de regeling is landelijk tot 2023 1,1 miljard euro rijksgeld gemoeid en met de interim-regeling tot en met 2004 is dat 29 miljoen euro. In de provincie Drenthe betekent dat in 2003 en 2004 jaarlijks
1.250.000 euro. Het college wil dat de Stichting BSB uit Vries de potentiële aanvragers voorlicht en meehelpt bij het verkrijgen van de subsidie.
De verordening zal later dit jaar worden voorgelegd aan de Staten.



Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de Stafgroep Communicatie van de provincie, telefoonnummer (0592) 365265, faxnummer (0592) 357188
E-mail: communicatie@drenthe.nl