Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Actueel

Beleidsvoornemens in 2003 op het terrein van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid
Beleidsvoornemens in 2003 op het terrein van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid
Volledig bericht Naar persbericht...
bullet Minister De Geus, staatssecretaris Rutte en staatssecretaris Phoa in Sociale Nota en begroting 2003: Aan het werk, met minder regels
bullet Kabinet positief over eerste beleidskader Raad voor Werk en Inkomen
bullet Rutte wil aanpak identiteitsfraude rond sofi-nummers bullet Sector industriele reiniging en scheepsonderhoud wil instroom WAO met vijftien procent terugbrengen
bullet Voorlichting aan bewaker van drugskoerier schiet tekort Meer berichten Naar persberichten index...
"Echte keuzevrijheid voor mensen."
Staatssecretaris Phoa
Verlofknip om werk beter te kunnen combineren met andere activiteiten
Werknemers kunnen vanaf 1 januari per jaar 600 euro sparen voor verlof voor bijvoorbeeld gezin of studie. De overheid geeft werknemers daar een bonus van 30 procent bij als ze dit verlof opnemen. In het eerste jaar mag 2400 euro extra worden ingelegd in deze Verlofknip. Meer informatie?
Koopkracht
De minder goede economische perspectieven beïnvloeden de koopkracht. De meeste inkomensgroepen gaan er volgend jaar in koopkracht op achteruit. Het kabinet verdeelt de lasten voor volgend jaar evenwichtig. De laagste inkomensgroepen zijn zo veel mogelijk ontzien, zonder dat dit ten koste gaat van de bestrijding van de armoedeval. Meer informatie?

Aanpak fraude

Fraude en misbruik moeten met kracht worden tegengegaan. Het kabinet kiest hierbij als speerpunt de bestrijding van zwarte fraude, waaronder identiteitsfraude en fraude met sofi-nummers. Voor overtreders van de Wet arbeid vreemdelingen worden bestuurlijke boetes ingevoerd ('lik-op-stuk'-beleid).
Meer informatie over de Wet arbeid vreemdelingen?

foto: .......persconferentie over de Sociale Nota en begroting 2003....

Aan het werk, met minder regels


* Een halt aan de groei van het aantal arbeidsongeschikten;
* Een grotere eigen verantwoordelijkheid en meer vrijheid voor gemeenten bij het aan werk helpen van bijstandsgerechtigden;
* Een regeling 'Verlofknip'die mensen meer keuzevrijheid biedt bij het combineren van werk met andere activiteiten.

Dat zijn de drie prioriteiten van minister De Geus, staatssecretaris Rutte en staatssecretaris Phoa van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, gepresenteerd tijdens de persconferentie over de Sociale Nota en Begroting 2003.
Naar de Prinsjesdagstukken....

"Het doel is om de instroom van volledig en duurzaam arbeidsongeschikten terug te dringen tot ongeveer 25.000 maximaal per jaar."
Minister de Geus
WAO alleen voor volledig arbeidsongeschikten

Het aantal van bijna 1 miljoen arbeidsongeschikten vinden de bewindslieden verontrustend en ook vanuit internationaal perspectief onacceptabel hoog. De instroom in de WAO moet drastisch worden beperkt. Om dit te realiseren wordt de WAO gereserveerd voor volledig en duurzaam arbeidsongeschikten. Gedeeltelijk arbeidsongeschikten krijgen straks geen toegang meer tot de WAO en moeten zoveel mogelijk in staat worden gesteld om aan het werk te blijven. In 2003 wordt hiervoor een wetsvoorstel ingediend.
Meer informatie?
"Met flexibele en vrij besteedbare reïntegratiebudgetten moeten de gemeenten naar eigen inzicht zoveel mogelijk mensen naar een baan zien te leiden. 'Maatwerk' en 'focus op uitstroom' zijn daarbij cruciaal." Staatssecretaris Rutte
Meer ruimte voor gemeenten om mensen aan werk te helpen

Gemeenten krijgen meer verantwoordelijkheid en vrijheid om mensen uit de bijstand aan het werk te krijgen. Er komt één flexibel en vrij besteedbaar budget voor reïntegratie. Ook de middelen voor gesubsidieerde banen gaan deel uit maken van dat budget. Meer informatie?
Naar gemeenteloket
Hoe werkt deze site?
Wat vindt u in dossiers?
Persberichten
Officiële publicaties
Veelgestelde vragen
Wetgevings kalender

---

101-78

naar bovenkant pagina