Rabobank Nederland

Onzekerheid blijft ondanks solide financieel beleid
Rabobank Nederland, 17/9/2002 04:26 PM

De Miljoenennota 2003 getuigt van moed van het kabinet om moeilijke keuzes te maken en verdient waardering omdat het een solide financieel beleid voorstelt.

Toch kan de Miljoenennota de indruk niet wegnemen dat het kabinet op een aantal terreinen de onzekerheid in onze economie eerder vergroot dan dat het een bijdrage levert aan vertrouwensherstel. Daarnaast valt op dat het kabinet minder uitgeeft aan zijn eigen speerpunten dan het vorige kabinet. Dit zijn de belangrijkste conclusies van de Rabobank-economen n.a.v. de Miljoenennota 2003.

Paul van de Ven, plv. hoofd Stafgroep Economisch Onderzoek Rabobank Nederland, vindt het te waarderen dat onder een economisch ongunstig gesternte aanzienlijke bezuinigingen en lastenverzwaringen niet worden geschuwd: "Maar in zijn ijver het financieel beleid te verantwoorden wekt het kabinet ten onrechte de suggestie van een diepe economische malaise in ons land. Het zinspelen hierop is spelen met vuur, in deze tijd waarin gevoelens het soms dreigen te winnen van ratio en het juist belangrijk is te werken aan vertrouwensherstel" Volgens Van de Ven zal de voorgestelde algemene loonmatiging op korte termijn kunnen bijdragen aan een sneller herstel van onze concurrentiepositie en winstgevendheid. Op lange termijn is zij echter contraproductief om onze arbeidsmarkt- en vergrijzingsproblematiek op te vangen.

De Rabobank-economen wijzen erop dat de door het kabinet beschikbaar gestelde extra middelen voor zorg, onderwijs, veiligheid en infrastructuur ver achterblijven bij die in de afgelopen kabinetsperiode, terwijl ook het duurzaamheids- en mobiliteitsbeleid minder aandacht krijgen. Van de Ven: "Dit betekent dat succes op deze terreinen alleen gerealiseerd zal kunnen worden door écht vernieuwende aanpakken, die efficiënter en effectiever zullen moeten zijn. Op zichzelf is dat een goede zaak. Vooralsnog blinkt de Miljoenennota evenwel niet uit in het vermelden van heldere doelstellingen en aanpakken op de meeste beleidsterreinen."